https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-v-budoucnu-si-oblekneme-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: V budoucnu si oblékneme energii

28.1.2005 11:32 | PRAHA (EcoMonitor)
Vědci zkoumají možnosti ohebných solárních článků, které mohou čerpat energii ze slunce i během zamračených dnů. Plastický materiál využívá nanotechnologie a obsahuje solární články, které jsou schopné využívat neviditelné infračervené záření.
 

Nový objev by mohl být v budoucnu až pětkrát účinnější než současné solární technologie. Stejně jako jakákoli barva by mohl „solární nátěr“ v budoucnu pokrývat jakýkoli materiál, a tak se stát přenosným zdrojem energie. Oblečení pokryté barvou by mohlo dodávat dostatek energie pro mobilní telefony nebo jiné přenosné přístroje. Automobily poháněné vodíkovými články a pokryté takovým nátěrem by mohly vytvářet dostatek elektřiny k neustálému dobíjení baterií. Vědci si představují, že jednoho dne budou solární panely z měkkého materiálu pokrývat pouštní oblasti a vyprodukují dostatek energie pro celé lidstvo. „Slunce, které svým zářením zaplavuje Zemi dodává 10 000 krát víc energie, než kolik spotřebujeme,“ říká Ted Sargent, jeden z vynálezců nového materiálu a vědec torontské univerzity. „Kdybychom pokryli 0,1 procenta zemského povrchu velmi výkonnými solárními panely, můžeme získat veškerou energii, kterou potřebujeme z čistých a obnovitelných zdrojů,“ dodal Sargent.

Měkké solární články nejsou žádnou novinkou, nicméně dosud existující materiály využívaly pouze viditelné spektrum slunečního záření. Zatímco polovina sluneční energie leží ve viditelném spektru, druhá polovina je infračervené záření, které tyto nové solární články také dovedou využít. „Všechno co má určitou teplotu vyzařuje do okolí teplo, včetně lidí nebo zvířat, jehož určitá zbytková část zůstává v infračerveném spektru,“ vysvětluje Ted Sargent.

Vědci zkombinovali upravené nanočástice zvané kvantové body s polymery, aby vyrobili plastickou hmotu, která dokáže využít neviditelné spektrum záření. „V budoucnu bychom mohli využívat až 30 % sluneční energie ve srovnání s 6 %, která jsme schopni zachytit dnes,“ říká Petr Peumans ze stanfordské univerzity.

Nová technologie by mohla učinit energii skutečně přenosnou, solární materiál by mohl být vetkaný do trička nebo svetru a jeho energie by postačila k nabíjení mobilního telefonu. Svetr také absorbuje jak viditelné, tak i infračervené záření. Představte si jen, že by se namísto tepla změnilo v elektrickou energii,“ říká Ted Sargent. Dalších možností umístění solárních článků je nepřeberná řada, počínaje velkými plachtami solárního materiálu pokrývajícímu celou střechu až po energetické závěsy do oken, které by mohly z infračerveného spektra vyrábět energii pro domácí spotřebiče.

Podle článku Stefana Lovgrena National Geographic News 14. 01. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist