https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-v-prirode-zbyva-uz-jen-okolo-30-levhartu-mandzuskych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: V přírodě zbývá už jen okolo 30 levhartů mandžuských

25.4.2007 09:43 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Podle nového sčítání se odhaduje, že v divoké přírodě zbývá už jen asi 25 až 34 levhartů mandžuských. Což je méně, než je nutné pro přežití druhu, napsal National Geographic.
 

Levhart mandžuský váží 25-59 kilogramů a kdysi žil na Korejském poloostrově, na ruském Dálném východě a v severovýchodní Číně, napsal časopis. Avšak divoce žijící populaci levhartů zdecimovala fragmentace jejich teritoria a lov (jak šelem, tak jejich kořisti), říkají ochránci přírody. Od jiných levhartů se levhart mandžuský liší delšíma nohama a dlouhou srstí, což mu umožňuje lovit i v hlubokém sněhu a přestát sibiřské zimy. Podkladem pro sčítání šelem byly právě stopy ve sněhu. Sčítání bylo provedeno na rozloze zhruba 5000 kilometrů čtverečných poblíž Vladivostoku.

Výsledky oznámil minulý týden Světový fond na ochranu přírody, Ruská akademie věd a Společnost na ochranu divoké přírody. "Už nějaký čas víme, že počet levhartů mandžuských je velice nízký," řekl podle National Geographic Darron Collins, vedoucí programu WWF pro region Amur-Heilong. "Ale teprve toto společné sčítání ukázalo přesně, jak nebezpečně nízký počet je a jak je situace špatná," dodal. Vědci ale také zaznamenali nejméně čtyři vrhy mláďat, podle nich to je "známka, že populace má určitou naději na obnovení," napsali ve svém prohlášení.

Podle odborníků je ale k přežití druhu potřeba minimálně stovka jedinců, a proto vyzývají ke spolupráci Čínu, Rusko a Severní Koreu. Podle Collinse hraje v ochraně levharta důležitou úlohu každý z těchto států, Rusko je však stěžejní. "Musí se však udělat mnohem více, nyní je potřeba navýšit závazek o přeshraniční chráněné oblasti," dodal. Oleg Mitvol, náměstek ruského ministra přírodních zdrojů, chce spojit tři chráněné oblasti, ve kterých levharti žijí. Světový fond na ochranu přírody podle svého prohlášení letos přesvědčil ruskou vládu změnit trasu plánovaného ropovodu, aby se vyhnul oblastem, kde šelmy žijí, napsal National Geographic.

Michiel Hötte, specialista na levharty mandžuské z londýnské Zoologické společnosti, však upozornil, že Rusko dělá některé chybné kroky. "Ruské ministerstvo spravedlnosti chce zrušit právo pokutovat nebo uvěznit pytláky," řekl podle National Geographic Hötte. "To vážně oslabí rezervace, na nichž jsou levharti závislí." Doplnil, že Čína zvažuje zrušení zákazu vnitrostátního obchodu s částmi tygřích těl používanými v tradiční medicíně. "Zrušení tohoto zákazu by bylo katastrofou nejen pro tygry, ale i pro levharty, kteří v čínské medicíně často slouží jako náhražka tygrů," uvedl. Ochránci přírody prý také nejsou příliš v kontaktu se severokorejskou vládou. "Ale jak víme," řekl Hötte, "tamní vláda dělá pro ochranu tygrů a jiných zvířat jen velmi málo."

Podle článku Kellyho Hearna v National Geographic ze dne 19. 4. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist