https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nato-priznalo-pouzivani-ochuzeneho-uranu-na-balkane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NATO přiznalo používání ochuzeného uranu na Balkáně

27.3.2000 10:00 | PRAHA (EkoList)
Organizace severoatlantické smlouvy (NATO) potvrdila 21.března Organizaci spojených národů, že na území Jugoslávie používala ochuzený uran (OU) během leteckých útoků na jaře minulého roku. Podle skupiny Balkan Task Force (BTF) ustavené Programem OSN pro životní prostředí (UNEP) však poskytnuté informace nejsou dostatečně detailní k přesnému posouzení vlivu na lidské zdraví a životní prostředí. Americká letadla zde použila 31 000 střel s ochuzeným uranem převážně proti jugoslávským ozbrojeným vozidlům.
 

Další informace o OU byly zaslány v dopise generálnímu tajemníkovi U.N. Kofi Annanovi lordem Georgem Robertsonem, generálním tajemníkem NATO (v době konfliktu NATO a Jugoslávie byl George Robertson ministrem obrany Velké Británie). V dopise se píše, že americký bombardér A-10 používá střely s OU standardně ve své výzbroji a při bombardování byly použity přibližně ve 100 misích v Kosovu.

Někteří specialisté si myslí, že podobné střely používala americká letadla již za války v Perském zálivu v roce 1992. OU je 1,7 krát těžší než olovo, je mírně radioaktivní a používá se do střel, které mají mít velkou průraznost. Prachové částice OU mohou zapříčinit vznik rakoviny, jestliže jsou vdechnuty nebo snědeny.

Tyto údaje byly 20. března posuzovány vědci z BTF, sekce pro posuzování vlivů ochuzeného uranu. BTF byla v roce 1999 založena jako část UNEP pro hodnocení vlivů a následků balkánské války na životní prostředí. Členy sekce jsou vybraní experti Světové zdravotnické organizace (WHO), Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky (UNHCR) a další.

Na konci října minulého roku byly zveřejněny výsledky výzkumu BTF o vlivu války na životní prostředí v Jugoslávii. Můžete je najít na internetu na adrese http://www.grid.unep.ch:80/btf/final/index.html. BTF uvádí, že zpráva je založena na "přístupných a uveřejněných informacích". Zpráva nakonec doporučuje způsoby minimalizace zdravotních rizik v postižených oblastech. Experti BTF doporučují místním lidem, aby se nezdržovali zbytečně v přílišné blízkosti oblastí nejvíce postižených konfliktem.


reklama

 
Jan Všetečka

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist