https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/natura-2000-se-vraci-do-poslanecke-snemovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Natura 2000 se vrací do Poslanecké sněmovny

23.2.2004 13:46 | PRAHA (ČIA)
Evropskými pravidly ochrany přírody - takzvanou soustavou Natura 2000, se bude v úterý 24. února ve druhém čtení zabývat Poslanecká sněmovna. Již od podzimu však probíhají intenzivní jednání s kraji, obcemi, vlastníky pozemků a zájmovými sdruženími o podobě tohoto zákona. ČIA to dnes potvrdila mluvčí ministerstva životního prostředí Karolina Šůlová.
 

Podle jejích slov skončilo v lednu předjednávání v takzvaných oblastech ochrany ptactva - tedy seznámení obcí, majitelů a uživatelů pozemků a dalších zájemců s pravidly, která by v těchto evropsky významných územích měla v budoucnu platit. O konkrétních formách ochrany území se i nadále jedná. Informační setkání organizují správy národních parků a chráněných krajinných oblastí.

Podporu novele zákona o ochraně přírody vyjadřují i starostové některých obcí. Podle nich totiž bude pro regiony znamenat jednoznačný přínos - zajistí ochranu přírody, která je důležitá pro turistický ruch, a umožní i čerpání peněz z evropských fondů. Do května má být vyhlášeno 41 oblastí ochrany ptactva. Proběhlo předjednání i v některých územích, která slouží k ochraně dalších ohrožených živočichů, rostlin a celých biotopů - tzv. přírodních stanovišť.

Ochranný režim v mnoha územích soustavy Natura 2000 bude méně přísný než v současných chráněných územích. Na všech územích bude stát podporovat takové činnosti a způsoby hospodaření, které přispějí k zachování stávajících přírodních podmínek. Nebude tedy bránit lesnímu nebo zemědělskému hospodaření, které má pozitivní či neutrální vliv na stav populací chráněných druhů nebo přírodních stanovišť.

Česká republika se k vyhlášení chráněných území soustavy Natura 2000 zavázala v souvislosti se vstupem do Evropské unie. Přijetí tohoto zákona je mimo jiné nutné pro možnost čerpání peněz z evropských fondů, neboť každý předkládaný projekt bude muset být v souladu s ochranou přírody.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist