https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-koalicni-smlouvy-v-ekologicke-oblasti-vyhovuje-koalici-i-cssd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh koaliční smlouvy v ekologické oblasti vyhovuje Koalici i ČSSD

25.6.2002 12:52 | PRAHA (EkoList)
Spokojeni s návrhem koaliční dohody, které Koalici včera předložila ČSSD, jsou v oblasti životního prostředí i příslušní zástupci Koalice. Jako dobrý základ pro dohodu text dnes pro EkoList označili František Pelc (US-DEU) i Libor Ambrozek (KDU-ČSL). V dohodu věří i dosavadní ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD).
 

Návrh politického prohlášení klade životní prostředí mezi devět hlavních priorit budoucí vlády. Přímo v kapitole, která se ekologickou politikou zabývá, počítá návrh s tím, že vládní koalice do roka prosadí ratifikaci Aarhuské úmluvy o přístupu k informacím a o účasti veřejnosti na rozhodování, přijetí nového zákona o národních parcích, přičemž se rozloha parků nesmí zmenšit. Zároveň by měla být přijata novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která nesníží možnost veřejnosti účastnit se na rozhodování. Novela by také měla zajistit aplikaci požadavků evropské sítě chráněných území Natura 2000. Vláda má podle tohoto návrhu za úkol zajistit vyhlášení tří nových chráněných krajinných oblastí - Český les, Novohradské hory a Střední Poohří. Posledním bodem smlouvy v kapitole "Rozvoj a ochrana životního prostředí" je závazek, že vládní strany "bezodkladně" zahájí debatu o ekologické daňové reformě, která musí být fiskálně neutrální (tj. neměla by snížit příjmy státní kasy, ani zvýšit celkovou daňovou zátěž občanů). Reforma by měla snížit zdanění lidské práce a naopak zvýšit daňové zatížení energetických a materiálových vstupů.

Životního prostředí se návrh koaliční smlouvy dotýká i v dalších oblastech, zejména v kapitole "Hospodářský rozvoj" a "Demokracie a samospráva". Vládní strany by se měly zavázat k restrukturalizaci Českých drah, dostavbě železničních koridorů, ale také sítě dálnic a rychlostních silnic. V zemědělské politice by měla nová vláda vycházet z "principu kombinace produkčních a mimoprodukčních funkcí zemědělství". Vládní strany by také měly podle dohody podpořit návrh na zavedení obecného referenda.

"V oblasti životního prostředí jde o dobrý návrh," komentoval text šéf ekologické komise KDU-ČSL Libor Ambrozek. Dodal, že v návrhu dohody nevidí nic, na čem by se nedokázal se sociální demokracií dohodnout. "Snad jen, že je návrh v některých oblastech - konkrétně ochraně přírody - až příliš konkrétní, a jiné oblasti příliš nezmiňuje," dodal Ambrozek. Převahu závazků z oblasti ochrany přírody vysvětluje spoluautor návrhu dohody Miloš Kužvart tím, že je třeba stanovit základní priority. "Nemůžete do takového prohlášení dostat úplně všechno. Ostatní může být věcí pozdějších konkrétních debat," dodal Kužvart na otázku EkoListu a dodal, že podle jeho názoru "začíná éra dialogu". "Alfou a omegou je meziresortní komunikace a spolupráce," říká Kužvart. S tím souhlasí i František Pelc z Unie svobody. Podle něj je právě princip integrace udržitelného rozvoje do ostatních vládních resortů v návrhu dohody zastoupen méně, než by být měl. "Ovšem jako východisko k dohodě je to dobrý text. V ekologické oblasti k němu nemám zásadnější výhrady," řekl Pelc EkoListu.

Plný text návrhu dohody mezi ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU najdete zde.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist