https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-rozpoctu-ohrozuje-dopravni-obsluznost-zejmena-v-pohranici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh rozpočtu ohrožuje dopravní obslužnost zejména v pohraničí

28.10.2001 12:56 | LIBEREC (ČIA)
Ani o korunu více než v letošním roce není v návrhu státního rozpočtu na rok 2002 na financování dopravní obslužnosti. Podle Svazu měst a obcí ČR i Svazu průmyslu a dopravy je tak přímo ohroženo fungování železniční i autobusové dopravy zejména v příhraničních regionech. Do některých malých obcí například na Frýdlantsku v Libereckém kraji by tak mohlo jezdit ještě méně autobusů než je tomu dnes. Informovala o tom Česká televize.
 

Do některých obcí Frýdlantska už nyní zajíždí autobus kvůli nedostatku peněz jen tři dny v týdnu, obtížné je dostat se odpoledne nebo večer i do menších měst jako jsou například Hejnice. "Sehnat zaměstnání v Liberci, kde je druhá směna, je naprosto nereálné, pokud není soukromá doprava. Zpět z druhé směny tedy kolem půlnoci se do Hejnic autobusem nikdo nedostane," říká starosta města František Smutný.

Podle jeho slov by v případě dalšího omezení dopravní obslužnosti stoupla nezaměstnanost konkrétně v Hejnicích až na hranici 25 procent, což by bylo pro město naprosto neúnosné. Kvůli udržení alespoň stávajícího rozsahu autobusových a vlakových spojů uvažuje liberecký okresní úřad o zdražování jízdného. "Nějaké malé zvýšení by ještě bylo možné, ale víte, jak to je, když se zvýší jízdné o korunu, dostaneme z toho 30 haléřů," konstatovala vedoucí referátu dopravy OkÚ v Liberci Stanislava Jakešová.

Na veřejnou dopravu přispívají i obce, které však víc už dávat nemohou. Například obecní úřad v Bulovce platí za udržení jediného spoje 113 tisíc korun ročně. "Když bychom měli uvažovat nad tím, že by se mělo konat ještě další zdražení, tak nevím, z čeho to zaplatíme," řekl starosta této obce Petr Strnad. Nový návrh státního rozpočtu počítá v příštím roce s dotací na dopravní obslužnost ve výši čtyř miliard korun, tedy naprosto stejně vysokou, jako v letošním roce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist