https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnici-brnenske-zoo-se-mohou-tesit-i-na-mlade-pasovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníci brněnské zoo se mohou těšit i na mládě pásovce

5.9.2017 03:00 | BRNO (ČTK/Ekolist)
Pásovci kulovití (na obrázku) žijí ve střední Argentině, střední Bolívii, části Brazílie a Paraguaye. Pásovci  dorůstají délky 20-27 cm. Živí se mravenci a všekazi a také larvami hmyzu. Krunýř pásovců je tvořen kostěnými destičkami svrchu krytými vrstvou rohoviny, je tedy velice pevný. Indiáni, kteří pásovce lovili pro maso, tyto krunýře využívali jako nádoby, ale také z nich vyráběli domorodé hudební nástroje.
Pásovci kulovití (na obrázku) žijí ve střední Argentině, střední Bolívii, části Brazílie a Paraguaye. Pásovci dorůstají délky 20-27 cm. Živí se mravenci a všekazi a také larvami hmyzu. Krunýř pásovců je tvořen kostěnými destičkami svrchu krytými vrstvou rohoviny, je tedy velice pevný. Indiáni, kteří pásovce lovili pro maso, tyto krunýře využívali jako nádoby, ale také z nich vyráběli domorodé hudební nástroje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Brno
Návštěvníci brněnské zoo se mohou těšit na mládě pásovce kulovitého, samečka, který se narodil na konci července. Zoo tento druh chová teprve od letošního února. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí zahrady Gabriela Tomíčková.
 

Sameček Baboo se narodil Ricardovi a Júlii jako první mládě, pod dozorem matky nyní začíná zkoumat okolí. "Samice Júlia delší dobu postupně přibývala na váze, takže porod nebyl neočekávaný. Mládě vypadalo životaschopné a oba dospělí pásovci klidní, přesto jsme z preventivních důvodů oddělili samce do zvláštní expozice, aby samici při odchovu nerušil," uvedl ředitel zoo Martin Hovorka.

Pásovce kulovité mohou v zoo návštěvníci vidět v Exotáriu. Ve volné přírodě žijí ve střední Argentině, střední Bolívii, části Brazílie a Paraguaye. Obývají travnatá území a mokřady v blízkosti lesa. Pásovci dorůstají délky 20-27 cm, ocas mají dlouhý 6,5 cm. Živí se mravenci a všekazi a také larvami hmyzu. Pásovci jsou samotářská zvířata, aktivní převážně v noci. Krunýř pásovců je tvořen kostěnými destičkami svrchu krytými vrstvou rohoviny. Tento krunýř je pohyblivý, protože destičky jsou spojeny pružnou kůží, pásovci se proto mohou všelijak ohýbat. Destičky jsou uspořádány do řad, které většinou daly pásovcům i jméno. Krunýř je velice pevný. Indiáni, kteří pásovce lovili pro maso, tyto krunýře využívali jako nádoby, ale také z nich vyráběli domorodé hudební nástroje.

Brněnská zoo chová kromě pásovců kulovitých i pásovce štětinaté. Oba druhy se kromě morfologických a fyziologických odlišností liší strategií, ke které se uchylují, když jsou v ohrožení. Pásovci štětinatí výborně a velmi rychle hrabou. Když jim hrozí nebezpečí, zmizí pod zemí tak hluboko, že každý, kdo by se je pokoušel vyhrabat, narazí jen na jejich hřbetní pancíř. Pásovci kulovití se místo hrabání stáčejí do klubíčka. Jednotlivé díly pancíře kryjícího hlavu, trup a ocásek do sebe zapadnou a vytvoří obrněnou kouli, která odolá i stisku čelistí jaguára.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist