https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnikum-zdarskych-vrchu-bude-od-prazdnin-slouzit-dum-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníkům Ždárských vrchů bude od prázdnin sloužit nový dům přírody

29.6.2020 15:02 | SNĚŽNÉ (ČTK)
Slavnostní otevření Domu přírody v CHKO Žďárské vrchy
Slavnostní otevření Domu přírody v CHKO Žďárské vrchy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
Návštěvníkům Žďárských vrchů bude od prázdnin sloužit nový dům přírody ve vsi Krátká u Sněžného. Kromě informačního centra je v něm expozice s 3D filmem o okolní krajině. Dům přírody Ždárských vrchů vytvořila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR rekonstrukcí jednoho ze statků tamní vesnické památkové rezervace. Minulý týden prostor slavnostně otevřel ministr životního prostředí Richard Brabec.
 

Jde o deváté takové návštěvnické středisko v chráněných územích České republiky. Stálo 36,7 milionu korun, z nichž 32,5 milionu poskytl evropský operační program Životní prostředí. Ve Žďárských vrších se podařilo záměr dokončit v roce, kdy tato chráněná krajinná oblast (CHKO) slaví 50 let od svého vzniku. "Očekáváme, že se dům přírody stane takovou vstupní branou pro návštěvníky," řekl ČTK ředitel správy CHKO Václav Hlaváč.

Otevření domu přišlo v pravou chvíli i proto, že návštěvnost Žďárských vrchů v jarních měsících výrazně stoupla, zřejmě i kvůli dopadu koronaviru. "I to je argument, že návštěvníkům musíme věnovat větší pozornost," uvedl Hlaváč.

Statek s popisným číslem 2, v němž dům přírody je, pochází podle historiků z 18. století. Dřív k němu patřilo několik hektarů polí a dvě tři krávy. Opravy byly z větší části provedené vloni. Stavení teď má střechu z modřínového šindele, vápenné omítky a dřevěné nebo cihlové podlahy, kolem je zahrada s nově založeným sadem.

Dům přírody bude celoročně provozovat obecně prospěšná společnost (o.p.s) Chaloupky, která už v jiném domě v Krátké pořádá několik let výukové programy pro školy. O prázdninách bude dům přírody otevřený denně, zatím od 09:00 do 17:00. "Pak se přizpůsobíme turistickému ruchu," řekl ředitel o.p.s Chaloupky Jozef Zetěk. U domu ale není místo na parkování. Zetěk podotkl, že jde o středisko pro šetrnou turistiku, určené hlavně pěším, cyklistům nebo lyžařům. Stavbou parkoviště by podle něj buď utrpěla vesnická památková rezervace Krátká, anebo chráněná příroda za ní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist