https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevniky-dovedou-k-pastvine-se-zubry-u-benatek-nove-ukazatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníky dovedou k pastvině se zubry u Benátek nové ukazatele

19.10.2017 11:03 | BENÁTKY N.J. (ČTK)
K pastvině se stádem zubrů mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou dovedou návštěvníky od parkoviště u motokrosové trati na benáteckém předměstí Kbel nové ukazatele.
K pastvině se stádem zubrů mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou dovedou návštěvníky od parkoviště u motokrosové trati na benáteckém předměstí Kbel nové ukazatele.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
K pastvině se stádem zubrů mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou dovedou návštěvníky od parkoviště u motokrosové trati na benáteckém předměstí Kbel nové ukazatele. Lidé by tak již neměli cestou v lese bloudit. Uvedla to dnes ochranářská společnost Česká krajina v tiskové zprávě.
 

"Lidé zatím často bloudili. Návštěvníci někdy rezervaci úplně minuli, jindy si zašli a dorazili k ní ze vzdálenější strany. Cesta vede přes les, na několika místech se kříží s dalšími lesními cestami. Lidé nám často volali, jak se mohou k zubrům dostat," řekl Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, která v rezervaci zajišťuje chovatelský dohled.

Správa městských lesů nechala ukazatele vyrobit v místní gravírovací firmě. Portrét zubra doplňuje směrová šipka. Ukazatele jsou podle Bendla decentní a v přírodě neruší. Instalovány byly v minulých dnech.

Společnost Česká krajina chce ukazatele nainstalovat i v Milovicích. "Vyřizujeme desítky telefonátů a e-mailů, kde se návštěvníci ptají, jak se k divokým koním do Milovic dostat. S milovickou radnicí již na toto téma jednáme několik měsíců, věříme, že i tady se návštěvníci brzy ukazatelů dočkají," řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Zájem o zubry v benátecké rezervaci podle Bendla roste, vyšší je podle něj hlavně díky novým přírůstkům. V bývalém vojenském prostoru žijí dvě stáda divokých koní, stádo zubrů a stádo zpětně šlechtěných praturů. První zvířata byla přivezena v lednu 2015, od té doby se na pastvině narodily zhruba tři desítky mláďat.

Koncem roku 2015 se rezervace rozšířila o stodvacetihektarovou pastvinu nedaleko Benátek. Celá rezervace velkých kopytníků tak má kolem 160 hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist