https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnost-np-podyji-byla-podle-odhadu-i-letos-vysoka-skokove-se-zvedla-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvnost NP Podyjí byla podle odhadu i letos vysoká, skokově se zvedla loni

31.12.2021 00:35 | HODONÍN (ČTK)
Vinice Šobes v NP Podyjí.
Vinice Šobes v NP Podyjí.
Foto | Petr Adámek / Wikimedia Commons
Návštěvnost Národního parku Podyjí byla letos podle odhadu správy parku zhruba stejná jako v předchozím roce, kdy se skokově zvedla. Tehdy sčítadla zaznamenala zhruba půl milionu průchodů, asi o 100 000 více než v roce 2019. ČTK to řekl mluvčí správy národního parku David Grossmann. Upřesněná data za letošek bude mít správa na začátku příštího roku.
 

Správa parku v roce 2010 instalovala na různých místech chráněného území 16 sčítacích zařízení. Tehdy zaznamenaly přes 300 000 průchodů. V roce 2019 to bylo téměř 400 000, o rok později už zhruba půl milionu. Letos podle odhadu byla návštěvnost zhruba stejná.

Nejvytíženějším místem národního parku byla letos, stejně jako v předchozích letech, vinice Šobes. V roce 2020 ji navštívilo na 80 000 turistů, tedy téměř o 20 000 více než v roce 2019. V návštěvnosti se vinici Šobes loni přiblížila Kraví hora nad Znojmem, přišlo tam 66 000 návštěvníků, o 14 000 více než v roce 2019.

Větší zájem turistů někdy přináší i nepohodlí, což se týká i Šobesu. "Kromě přeplněných parkovišť v okolí nebo například aut stojících v přilehlých vinicích a na dalších zelených plochách, nápor návštěvníků přestává zvládat i lávka přes řeku Dyji spojující vinici s obcí Hnanice. V některých okamžicích se na její přechod loni stály i několikaminutové fronty," uvedl mluvčí.

Podle Grossmanna se také prodloužila návštěvnická sezona v národním parku. Turisté ho vyhledávali i v zimním období, kdy dříve volili spíše jiné destinace. "Nejvíce jsme to pocítili na začátku letošního roku, kdy byla zavřená lyžařská centra, a během jarních lockdownů," uvedl Grossmann.

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším místům Jihomoravského kraje, je oblíbený pro široké možnosti pěší a cyklistické turistiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist