https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnost-v-ceskem-raji-byla-loni-o-desetinu-vyssi-nez-o-rok-drive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvnost v Českém ráji byla loni o desetinu vyšší než o rok dříve

26.3.2024 10:03 | TURNOV (ČTK)
Český ráj
Český ráj
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Památky a další turistická místa v Českém ráji loni navštívilo přes 1,5 milionu lidí. To je skoro o desetinu více než o rok dříve. Z 65 turistických cílů nejvíce lákaly Prachovské skály nedaleko Jičína, kam přišlo 152 100 lidí, informovala Lenka Bevilaqua ze Sdružení Český ráj.
 
V pětici nejnavštěvovanějších cílů jsou pak už jen zámky a hrady. Zámecký resort Dětenice na Jičínsku měl loni 135 457 návštěvníků, nedaleké Staré Hrady 119 356, zřícenina hradu Trosky na Semilsku 95 166 a zámek Sychrov poblíž Turnova 87 654. Z přírodních turistických cílů kromě Prachovských skal nejvíce lákaly Bozkovské dolomitové jeskyně na Semilsku, které měly 58 700 návštěvníků.

Více návštěvníků zaznamenala loni také téměř všechna informační centra v oblasti. Jejich služeb využilo téměř 325 000 lidí. "Výrazný nárůst zaznamenali například v infocentru Hotel & zámek ve Svijanech nebo v IC a městském muzeu v Nové Pace," dodala Bevilaqua. Z infocenter v Českém ráji bylo loni nejvíce vytížené jičínské, kam přišlo 80 805 lidí. Následovalo infocentrum v Autocampu Sedmihorky s 43 796 návštěvníky a v Turnově s 38.518.

Český ráj leží na území Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje, v oblasti na středním toku Jizery mezi Mnichovým Hradištěm, Turnovem, Železným Brodem, Semily, Jičínem a Libání. Jsou tam skalní města, romantická údolí, mnoho zřícenin, skalních hradů a vyhlídek a malebnost mu dodávají i stavby lidové architektury. Český ráj je zároveň nejstarší chráněnou krajinnou oblastí v ČR, příští rok uplyne 70 let od jejího založení. Pro své mimořádně cenné přírodní, geologické a krajinné hodnoty patří území Českého ráje jako jediné v Česku i na prestižní seznam světového dědictví UNESCO.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist