https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nazory-na-naklady-ohledne-spusteni-je-temelin-se-ruzni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Názory na náklady ohledně spuštění JE Temelín se různí

18.7.2001 16:08 | PRAHA (ČIA)
Spuštění Jaderné elektrárny Temelín (JETE) si vyžádá ještě mnoho miliard korun. "Podle našich čísel, a nebudu se vyjadřovat k odhadům vlády o nákladech spojených se sociálními dopady při spuštění JETE, zbývá v JETE proinvestovat sedm miliard korun," sdělil dnes ČIA tiskový mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Dodal, že náklady, které by bylo zapotřebí vynaložit například k výměně turbíny, půjdou na vrub dodavatelské firmy. "Když si koupíte ledničku a pokazí se vám, také si ji nebudete doma na vlastní náklady opravovat," použil k tomu přirovnání Kříž.
 

Podle pověřence země Horní Rakousko pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovce by zprovoznění obou bloků JETE z dnešního pohledu vyžadovalo výdaje alespoň 10 miliard korun. Vedle toho stojí ještě dalších vládou odhadnutých 35 miliard korun na kompenzaci sociálních dopadů v severočeském regionu. Předčasným uzavřením tepelných elektráren v severočeském regionu by došlo rovněž k odpisu značné části proinvestovaných 46 miliard korun vynaložených na jejich modernizaci. "Další miliardové náklady je možno očekávat na realizaci opatření ke zlepšení jaderné bezpečnosti a náhradu nefunkčních turbín," řekl ČIA Pavlovec.

Dodal rovněž, že při cenách elektrické energie na evropském trhu, které budou od 1. ledna 2002 relevantní i pro český trh, by JE Temelín nebyla schopna pokrýt ani své provozní náklady. "Amortizace investice je tedy nemožná, provozem by se naopak prohlubovaly dosavadní ztráty," prohlásil Pavlovec.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist