https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/necas-se-omluvil-michalkovi-moldan-povazuje-aferu-za-straslivou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nečas se omluvil Michálkovi, Moldan považuje aféru za strašlivou

20.12.2010 15:07 | PRAHA (ČTK/Ekolist.cz)
Premiér Petr Nečas (ODS) se omluvil odvolanému řediteli Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi za své tvrzení, že si jednání s ním chtěl Michálek nahrát. Nečas to sdělil ČTK v tiskovém prohlášení. Zatímco vysocí představitelé TOP 09 se k celé aféře stavějí zdrženlivě, bývalý ministr a vyjednavač TOP 09 pro oblast životního prostředí Bedřich Moldan Ekolistu sdělil, že ji považuje za "strašlivou".
 

Odvolaný ředitel SFŽP Michálek včera v České televizi prohlásil, že chce, aby Nečas vzal zpět některé výroky na jeho adresu a omluvil se. Zvažoval, že v krajním případě se toho bude domáhat u soudu.

Michálek si tajně pořizoval nahrávky rozhovorů s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS) a jeho poradcem Martinem Knetigem, který Michálka nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. Záznamy předal Mladé frontě Dnes (MfD), ta je zveřejnila, a tím odstartovala skandál, kvůli kterému bude sněmovna z popudu opozice hlasovat o nedůvěře vládě.

Věci veřejné dosud neuvedly, zda vládu podpoří, TOP 09 už přislíbila, že bude hlasovat pro zachování vlády. Zatímco nejvyšší představitelé TOP 09 se k celé aféře zatím vyjadřují zdrženlivě, bývalý ministr a vyjednavač TOP 09 pro oblast životního prostředí Bedřich Moldan Ekolistu sdělil, že ji považuje za strašlivou. "Nesmírně mě mrzí, že něco takového je vůbec možné. Je to úplná tragédie. A samozřejmě je mi líto dvojnásob, že se to děje právě v tomto resortu. Vážně pošpiněna je politika jako taková, celá republika, ale bohužel i životní prostředí, ať už za to může nebo ne," uvedl v mailu Moldan.

Ministr Drobil nejdříve Michálka i Knetiga odvolal, pak kvůli kauze sám ohlásil rezignaci. Ministr tvrdí, že o pokusu o korupci prý nevěděl. Z nahrávek je jasné, že ministr Drobil šéfa fondu Michálka nabádal, aby nahrávky, které svědčí o korupci, zničil. Vyzval ho rovněž, aby s nimi šel na policii, častěji ho ale vyzýval, aby je zničil. Následně nabídl Michálkovi post náměstka na ministerstvu.

Premiér Nečas po zveřejnění nahrávek řekl, že za Drobilem stojí a Michálek je podle něj nedůvěryhodný. Michálkovi vadí hlavně premiérova slova o tom, že se zjevně chystal nahrávat předsedu vlády. Michálek řekl, že nic takového v úmyslu neměl a že Nečasův postoj ho zklamal. "Mám silné pochybnosti o tom, že má skutečně zájem bojovat proti korupci v této zemi," uvedl v ČT. Nečasova reakce byla prý pro Michálka největším překvapením, premiér pro něj přestal být důvěryhodný.

Nečas dnes připustil, že měl pochybnosti, zda si při osobní schůzce nechce Michálek nahrát i jeho. "Tento výrok byl řečen v kontextu, kdy již bylo zřejmé, že si pan Michálek nahrává své spolupracovníky a nadřízené, proto se tento záměr nedal zcela vyloučit. Přímý důkaz pro toto svoje tvrzení jsem však neměl, a proto se za něj panu Michálkovi omlouvám," uvedl premiér.

Premiér Michálkovi rovněž vyčetl, že se neobrátil na polici ČR. Michálek na to uvedl, že neví, zda ji může důvěřovat. Minulý týden unikly detaily z Michálkových odpovědí detektivům do médií. Jak píše server iHNed, "právě z nich vyplynulo, že o celém případu několik týdnů věděl i ministr vnitra a že to byl nejspíše on, kdo ať již přímo, či nepřímo zkontaktoval exředitele (fondu Michálka) s reportérem a svým bývalým kolegou Jankem Kroupou. Je až s podivem, jak svižně zafungovala tichá pošta mezi kriminalisty a novináři. Víceméně se potvrdilo to, na co Michálek upozorňoval: že totiž neví, zda může policii důvěřovat."

Ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných dnes Michálkovi nabídl místo ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI). VV tím chtějí ukázat, že na oznámení korupce se nedoplácí, vysvětlil předseda strany a ministr vnitra Radek John na tiskové konferenci.

O kauze spojené s odcházejícím ministrem životního prostředí Drobilem budou strany vládní koalice opět jednat dnes od 18:00.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist