https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedaleko-pulcina-jsou-po-roce-znovu-k-videni-barevne-ledopady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nedaleko Pulčína jsou po roce znovu k vidění barevné ledopády

7.2.2021 18:46 | FRANCOVA LHOTA (ČTK)
Nedaleko Pulčína, místní části Francovy Lhoty na Vsetínsku, jsou po roce znovu k vidění barevné ledopády. Odstíny žluté, oranžové a hnědé barvy způsobuje podle odborníků mikroskopická sněžná řasa žijící v ledu. Ledopády jsou každoročně přístupné od 1. ledna do 15. března. I přes nepříznivé počasí si je dnes dopoledne vyrazily prohlédnout desítky lidí, zjistila na místě ČTK.
 

Unikátní ledové rampouchy vznikají v kaňonu Ancona, kterému se podle mluvčího Centrály cestovního ruchy Východní Moravy Zdeňka Urbanovského říká také Propadlý hrad. "Ledopády se tvoří v závislosti na počasí a svého vrcholu dosahují obvykle v únoru či na počátku března. Letošní průběh zimy jejich tvorbě zatím příliš nepřispívá, ale to se ještě může změnit s příchodem mrazivých dnů," uvedl Urbanovský.

Nejsnazší přístup k ledopádům je po cyklotrase z Pulčína a následně lesními pěšinami, s orientací lidem pomáhají směrové šipky. "Cesta k ledopádům je hodně zledovatělá, ale pořád lepší než jít bahnem. Letos jsou ledopády chudší. Největší ledopád není tak velký, jako bývá v jiných letech. I na římse je ledopádů daleko méně a začínají postupně odtávat," řekla dnes ČTK Michaela Janáčová, která si jezdí přírodní atrakci u Pulčína prohlédnout téměř každou zimu.

V osadě je motoristům k dispozici nevelké placené parkoviště, které se o víkendech často rychle zaplní. Z centra Pulčína je to k ledopádům a zpět zhruba pět kilometrů. "Ledopády leží ve vzácné přírodní rezervaci, což vyžaduje od návštěvníků ohleduplné chování. Je nutno dbát osobní bezpečnosti, pohyb v hornatém zimním terénu vyžaduje zejména pevné boty," doplnil Urbanovský. V Národní přírodní rezervaci Pulčín - Hradisko se mohou lidé pohybovat pouze po vyznačených stezkách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist