https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedostatek-krmiva-vody-i-odpocinku-nova-kampan-upozornuje-na-podminky-transportu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nedostatek krmiva, vody i odpočinku. Nová kampaň upozorňuje na podmínky transportu zvířat

29.8.2016 01:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Světový den se byl vyhlášen u příležitosti dvacetiletého výročí největšího neštěstí při přepravě zvířat. Demonstrace, pochody či osvětové akce se tento den konají v dalších 30 zemích, od Velké Británie přes Izrael až po Austrálii
Světový den se byl vyhlášen u příležitosti dvacetiletého výročí největšího neštěstí při přepravě zvířat. Demonstrace, pochody či osvětové akce se tento den konají v dalších 30 zemích, od Velké Británie přes Izrael až po Austrálii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | #AnimalsAreNotFreight / www.notfreight.org
Letos poprvé připadá na 29. srpen Světový den upozorňující na často kruté podmínky zvířat přepravovaných na velké vzdálenosti. Do kampaně Zvířata nejsou zboží k přepravě se zapojily i české organizace. Prostřednictvím podpisů sbíraných pod svoji novou petici chtějí žádat české politiky, aby zakázali vývoz hospodářských zvířat do zemí mimo EU. Reagují tak na bezútěšné záběry z přepravy býků do Turecka pořízené organizacemi Eyes on Animals a AWF-TSB v červnu letošího roku. Transporty zvířat jsou podle ochránců zvířat zbytečné a mohou být nahrazeny obchodováním s masem.
 

Každým rokem putují napříč kontinenty miliony hospodářských zvířat. Jejich transport se podle ochránců zvířat odehrává ve stísněných podmínkách bez dostatku krmiva, vody a odpočinku. Dopravní prostředky bývají přeplněné a špatně vybavené. Přepravují se i zvířata nemocná, zraněná, příliš mladá nebo ve vysokém stupni březosti, upozorňuje organizace Compassion in World Farming v ČR. Nevyhovující podmínky vedou podle ní k utrpení zvířat, v některých případech i smrti.

Mnoho zvířat se navíc vyváží ze zemí s právní ochranou proi týrání, například z ČR, do zemí bez této právní ochrany. To je případ například Turecka, kde zvířata po strastiplné cestě čeká velmi hrubé zacházení a porážka bez omráčení, popisují praxi ochránci zvířat. Obchodování se živými jatečními zvířaty, které vyžaduje jejich přepravu na dlouhé vzdálenosti, je podle nich zbytečné a mělo by být nahrazeno obchodováním s masem.

Týmy Eyes on Animals a AWF-TSB (Animal Welfare Foundation) nahlédly během června do 117 kamionů převážejících zvířata přes hraniční přechod Kapikule. Zvířata pocházela z České republiky, Německa, Rakouska, Maďarska, Estonska, Litvy, Lotyšska a Slovenska. Stav zvířat, která v nich našly, byl podle jejich názoru horší, než viděly kdy předtím. Jeden mladý český býček jim zemřel vyčerpáním přímo před očima.

„Po zhlédnutí šokujícího dokumentu z přepravy zvířat pořízeného organizacemi Eyes on Animals a AWF-TSB letos v červnu na tureckých hranicích jsme se rozhodli ve Světový den zahájit petici žádající Parlament ČR, aby zakázal vývoz hospodářských zvířat z ČR do Turecka a dalších zemí mimo EU," říká Romana Šonková, zástupkyně Compassion in World Farming v ČR a koordinátorka Světového dne. Právě Česká republika je podle jejích slov jedním z největších vývozců zvířat do Turecka. „Ačkoli máme zákony na ochranu zvířat, už dlouho se potvrzuje, že při přepravě je nelze vymáhat. Je tedy morálně nepřípustné, aby se dál porušovaly naše vlastní zákony, a tento neuvěřitelně krutý a přitom zbytečný obchod pokračoval,” dodává. V Praze je možné podepsat petici 29.srpna od 16 hodin na Václavské náměstí.

Světový den se byl vyhlášen u příležitosti dvacetiletého výročí největšího neštěstí při přepravě zvířat. Při požáru lodi v Indickém oceánu tehdy uhořelo nebo se utopilo 67 488 ovcí. V České republice svými akcemi v Praze a v Liberci na situaci upozorní organizace Compassion in World Farming, Společnost pro zvířata – ZO ČSOP, Farma Naděje a OBRAZ s podporou Nadace na ochranu zvířat, Slepice v nouzi a Svobody zvířat. Demonstrace, pochody či osvětové akce se tento den konají v dalších 30 zemích, od Velké Británie přes Izrael až po Austrálii.

Upozornění: Záběry na videu mohou být pro některé diváky drastické.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist