https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejagresivnejsimi-demonstranty-v-poulicni-valce-byli-italove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejagresivnějšími demonstranty v pouliční válce byli Italové

26.9.2000 22:30 | PRAHA (EkoList)
Už brzy ráno se na náměstí Míru na pražských Vinohradech začali scházet první desítky aktivistů na demonstraci, kterou na dnešek svolala INPEG. Tak potichu a klidně začal "Globální den akcí" proti "světovému kapitalismu", který nakonec vyústil v pouliční válku v centru města. V pražských ulicích hořely barikády a automobily. Agresivní demonstranti napadali nejenom policisty, ale i civilní automobily, lokomotivu a podle informace ČTK také sanitky, odvážející desítky zraněných policistů.
 

Těsně po jedenácté hodině se zhruba 5 000 lidí, kteří se zatím shromáždili na náměstí Míru, vydává průvodem přes Tylovo náměstí na náměstí I. P. Pavlova. Tam se dav dělí na dvě skupiny. Větší z nich se vydává po magistrále přímo k Nuselskému mostu na dohled Kongresového centra, kde právě probíhá zahajovací ceremoniál Výročního zasedání Rad guvernérů Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Zatímco se více než 4 000 demonstrantů v čele s italskými anarchisty z organizace YA BASTA! v bílých kombinézách blíží k okraji "mostu sebevrahů", v Kongresovém centru právě hovoří prezident Havel. Menší skupina demonstrantů, čítající zatím asi 1000 lidí, míří z I. P. Pavlova na Karlovo náměstí a potom kolem botanické zahrady, přes Albertov na Ostrčilovo náměstí pod Vyšehradem. "Demonstranti si nesou dlouhé dřevěné hranoly a nezdá se, že by s nimi chtěli právě sportovat," hlásí reportérka EkoListu Markéta Kutilová, která tuto část demonstrantů sleduje po celou dobu. Podle ní se z davu začínají oddělovat menší, zhruba šestičlenné, skupinky, které "mizí nahoru směrem ke Kongresovému centru".

Na Nuselském mostě je zatím relativní klid. Naši reportéři hlásí, že aktivisté z YA BASTA!, obrnění nafouknutými dušemi z nákladních automobilů utvořili jakýsi kordon proti policistům, kteří blokují vstup na most. Kromě několika drobných potyček se však nic zvláštního neděje. Demonstranti občas hází klacky a kamení mezi policisty, ti však trpělivě vyčkávají a nezasahují.

Dramaticky se však situace vyvíjí pod Vyšehradem. Po poledni demonstranti dorážejí do Lumírovy ulice a napadají dlažebními kostkami, cihlami a zápalnými lahvemi kordon policistů, který jim brání v další cestě ke Kongresovému centru. Markéta Kutilová přímo z místa hlásí hořící hromady plastových popelnic a kontejnerů a první zraněné. "Svlékám si novinářskou vestu, protože se v ní mezi demonstranty bojím, jsou velmi agresivní nejenom na policisty, ale i na nás, na novináře," telefonuje naše reportérka do redakce. Policisté odpovídají na útok radikálních demonstrantů vodním dělem a nasazují obrněný transportér k jejich vytlačení.

Mezitím, těsně po třinácté hodině, je nedaleko odsud, v ulici Na Bučance, zatčen policií při fotografování potyček mezi policisty a demonstranty náš reportér Jan Bouchal. Byl přitom oblečen do červené novinářské vesty a hájil se před policisty tím, že je novinář. V redakci se to dozvídáme od novinářky z belgického rádia RTBS, jejíž kolegyně Francoise Gelain byla zadržena spolu s Janem Bouchalem, když se snažila nahrávat záznam pro svoji stanici. Jan Bouchal byl potom držen se spoutanýma rukama za zády několik hodin v policejním "antonu" a poté na cele předběžného zadržení. Přitom mu nikdo po celou dobu neřekl jediný důvod, proč byl zadržen. Policie Jana Bouchala propustila až po šesti hodinách a desítkách intervencí před osmou hodinou večer. "Když mi dávali zkontrolovat věci, které mi sebrali, jestli mi je vracejí v pořádku, ptal jsem se, proč jsem tam vlastně celou tu dobu byl," říká Jan Bouchal. Policista, který jej propouštěl, mu odpověděl, že byl prý "předveden k podání vysvětlení jako možný svědek trestného činu." Proč musel mít "možný svědek trestného činu" několik hodin ruce spoutané za zády ovšem policista našemu kolegovi nevysvětlil.

Občanské právní hlídky (OPH), které monitorují situaci celý den, informují, že policisté hází po demonstrantech zpět dlažebními kostkami a fyzicky napadá některé novináře i členy OPH.

Demonstranti byli kolem patnácté hodiny vytlačeni z ulic Lumírova, Slavojova a Na Bučance až na Ostrčilovo náměstí. Tady na kolejích rozbíjejí nejprve dlažebními kostkami okna projíždějící lokomotivy a posléze i civilní dodávky. Policie používá dělobuchy a slzný plyn a postupně demonstranty zatlačuje zpátky do centra. Na Výtoni a v nejbližším okolí začínají vznikat první barikády z popelnic a stržených billboardů. Prakticky všechny hoří. Jedna z nejtvrdších potyček se odehrála na barikádách v ulicích Marie Cibulkové a Sinkulova. Policie vytlačuje demonstranty za použití vodních děl a transportérů.

Zatím se zhruba dvousetčlenná skupina demonstrantů pokouší "dobít" Kongresové centrum přímo zpod mostu. U Café Vyšehrad, které je přímo na stejnojmenné stanici metra, je obklíčili policisté ze zásahové jednotky. Zhruba po půlhodině vytlačují policisté demonstranty z prostoru u kavárny pryč. Podle reportérů EkoListu byl zásah policie na tomto místě velmi brutální.

Na Výtoni mezitím na tramvajových kolejích hoří starší žlutý osobní mercedes, který se podaří uhasit zhruba po čtvrthodině. Demonstranti jsou trochu rozpačití a nevědí, co by měli dělat. nemohou se dohodnout.

Zatím byl v Kongresovém centru vyhlášen zákaz vycházení. Delegáti a novináři, kteří stáli před budovou, jsou policií zatlačeni dovnitř. U nedalekého hotelu Corinthia Towers se shromáždilo asi 300 demonstrantů. Po dvaceti minutách přijíždí asi 200 policistů jako posila a policii se daří vytlačit demonstranty pryč. Bankéři a novináři odjíždějí metrem, které je v tu dobu pro veřejnost uzavřeno, na pražské Výstaviště, kde pro ně uspořádal recepci se zabíjačkou český premiér Miloš Zeman.

Kolem Výstaviště hlásí naši zpravodajové relativní klid. "Je tu asi stovka anarchistů, kteří buší do nějakého autobusu a několik desítek skinů," hlásí náš reportér Jan Brychta od Výstaviště. Několik set anarchistů mezitím demoluje výlohy McDonalds, Kentucky Fried Chicken a Investiční a poštovní banky na Václavském náměstí a v Bělehradské ulici. Zatímco z Václavského náměstí referuje náš zpravodaj Josef Šťastna, že zásahová jednotka vytlačuje za pomoci dělbuchů před desátou hodinou večer demonstranty směrem k Národnímu muzeu pryč z náměstí, v likvidaci výlohy IPB v Bělehradské anarchistům nikdo nebrání.

Celodenní pouliční střety pozdě večer zhodnotily obě strany trochu překvapivě jako svůj úspěch. Spokojen byl s prací policie ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD), pouliční šarvátky hodnotila ovšem jako svůj úspěch také INPEG.

Tato zpráva vznikla na základě celodenní práce našich reportérů v ulicích Prahy a v Kongresovém centru. Na zpravodajství se podíleli Jan Bouchal, Jan Brychta, Tereza Čapková, Pavel Činčera, David Kotoun, Tomáš Kramár, Markéta Kutilová, Michael Polák, Filip Procházka, Jan Rendl, Josef Šťastna a Pavel Vladyka.

Včerejší události takřka minutu po minutě najdete zde https://ekolist.cz/index26092000.htm.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist