https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejbezpecnejsi-maso-na-ceskem-trhu-je-certifikovane-biohovezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejbezpečnější maso na českém trhu je certifikované biohovězí

15.2.2001 17:50 | PRAHA (ČIA)
Ekofarmy ručí za stoprocentní testování hovězího masa na BSE (bovine spongiform encephalopathy - dobytčí pórovité poškození mozku). Zájem o certifikované hovězí maso z ekofarem v kvalitě BIO v České republice (ČR) neklesl. Potvrdili to dnes zástupci některých ekologických farem. Z jejich úst zaznělo i prohlášení: "Certifikované biohovězí maso je dnes nejbezpečnější maso vůbec, když si uvědomíme, že se moučkou v konvenčních velkochovech krmí vepři, kuřata i ryby."
 

"Narozdíl od masa z konvenčních zemědělských chovů, po němž poptávka vinou obav z BSE klesá, u certifikovaného hovězího masa z ekofarem nezaznamenáváme pokles zájmu. A to i navzdory ceně, která je o 25 procent vyšší než cena obvyklá," shodně dnes potvrdili Petr Krogman, jednatel společnosti Zemspol a Biopark a Vavřinec Menšl, ředitel Biodružstva Toulcův dvůr. Hovězí maso z těchto ekofarem je dodáváno do obchodního řetězce Hypernova.

Oba shodně vidí důvod v tom, že český, stále informovanější zákazník (většinou ženy mezi 30 a 40 lety), již oceňuje vysokou kvalitu masa produkovaného na ekofarmách. Garancí nezávadnosti masa je přísný dohled inspektorů Kontroly ekologického zemědělství (KEZ), kteří dbají na dodržování celoevropských platných standardů. Podle těchto předpisů se na ekofarmách krevní ani masokostní moučkou nikdy nesměla krmit žádná zvířata. "Ekologické zemědělství pracuje na bázi prevence. Ekologické farmy v ČR nikdy nepoužívali krevní ani masokostní moučku," uvedl Jiří Urban, manager Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk pro styk s veřejností. Český spotřebitel si navíc může původ a veškeré další informace o biohovězím ověřit na internetu.

ČR se může v budoucnu přiblížit situaci v Německu, kde Svazy ekologického zemědělství hlásí zdvojnásobení zájmu o německé biohovězí. Jedním z důvodů je fakt, že zdejší spotřebitelé jsou již konfrontování více s rizikem BSE.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist