Nejbezpečnější maso na českém trhu je certifikované biohovězí
"Narozdíl od masa z konvenčních zemědělských chovů, po němž poptávka vinou obav z BSE klesá, u certifikovaného hovězího masa z ekofarem nezaznamenáváme pokles zájmu. A to i navzdory ceně, která je o 25 procent vyšší než cena obvyklá," shodně dnes potvrdili Petr Krogman, jednatel společnosti Zemspol a Biopark a Vavřinec Menšl, ředitel Biodružstva Toulcův dvůr. Hovězí maso z těchto ekofarem je dodáváno do obchodního řetězce Hypernova.
Oba shodně vidí důvod v tom, že český, stále informovanější zákazník (většinou ženy mezi 30 a 40 lety), již oceňuje vysokou kvalitu masa produkovaného na ekofarmách. Garancí nezávadnosti masa je přísný dohled inspektorů Kontroly ekologického zemědělství (KEZ), kteří dbají na dodržování celoevropských platných standardů. Podle těchto předpisů se na ekofarmách krevní ani masokostní moučkou nikdy nesměla krmit žádná zvířata. "Ekologické zemědělství pracuje na bázi prevence. Ekologické farmy v ČR nikdy nepoužívali krevní ani masokostní moučku," uvedl Jiří Urban, manager Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk pro styk s veřejností. Český spotřebitel si navíc může původ a veškeré další informace o biohovězím ověřit na internetu.
ČR se může v budoucnu přiblížit situaci v Německu, kde Svazy ekologického zemědělství hlásí zdvojnásobení zájmu o německé biohovězí. Jedním z důvodů je fakt, že zdejší spotřebitelé jsou již konfrontování více s rizikem BSE.
reklama