https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejcastejsi-pricinou-uhynu-dravcu-a-sov-v-cesku-je-zabiti-clovekem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejčastější příčinou úhynu dravců a sov v Česku je zabití člověkem

17.5.2023 10:59 (ČTK)
Orel mořský
Orel mořský
Nejčastější příčinou úhynu dravců a sov v Česku za posledních 100 let je člověk. Rozsáhlá studie českých a slovenských ornitologů ukazuje, že přímé pronásledování člověkem je hlavním důvodem úhynu dravců, mnohé druhy navíc ohrožuje i neúmyslná úmrtnost. Uvedl to Ústav biologie obratlovců Akademie věd. Studii zveřejnil vědecký časopis Biological Conservation.
 
Čeští a slovenští ornitologové analyzovali data u 24 druhů dravců a sov v letech 1913 až 2017. Zatímco prakticky celé minulé století byly hlavními příčinami úhynu dravců lov, střelba či otrava člověkem, v posledních desetiletích přibývá nepřímých zabití. Mezi tuto antropogenní úmrtnost patří srážky ptáků s vozidly nebo usmrcení elektrickým proudem na drátech či sloupech napětí. Důvod úhynu se podle výzkumníků liší u jednotlivých druhů, záleží na jejich výskytu i konfrontaci s člověkem.

"Naše zjištění naznačují, že úsilí o ochranu dravců a sov by se mělo zaměřovat jak na omezení přímého pronásledování, tak i na zmírnění úmrtnosti dravců a sov na silnicích,“ řekl hlavní autor studie Martin Šálek. Právě úhyn vlivem srážky s autem je od roku 2000 v příčinách neúmyslného usmrcení dravců a sov na pomyslném prvním místě.

Dravci slouží jako predátoři a indikátory změn a vlivu člověka na životní prostředí. Jsou také důležitou součástí suchozemských ekosystémů, pomáhají kontrolovat populace polních i lesních škůdců a formovat biologická společenstva. Mnoha druhům dravců ale hrozí vlivem intenzivní lidské činnosti vyhynutí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist