Nejchutnějším jablkem z loňské sklizně je odrůda Admirál, uvedli degustátoři
Více než padesátiletou tradici mají také degustace jablek v Holovousích na Jičínsku, které pořádá tamní Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Letošní degustace se v Holovousích konala dnes, její výsledky budou známé v následujících dnech. Degustace mají dát ovocnářům obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější a které nově šlechtěné odrůdy by mohly mít perspektivu.
O pořadí 40 posuzovaných odrůd letos v Lysicích rozhodlo 56 degustátorů z řad ovocnářských odborníků. Admirál je zaujal zejména šťavnatostí, konzistencí dužniny a celkovou chutí. Degustátoři vedle toho hodnotili i slupku, vůni, kyselost a vzhled. Jablka posuzovali naslepo, jejich název neznali. Na dalších místech skončily odrůdy Red Bohemia a Orion.
Admirál je mladou odrůdou, která byla registrována v roce 2012. Vyšlechtili ji křížením odrůd Mira a Bohemia výzkumníci Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ze šlechtitelské stanice ve Střížovicích na Liberecku. "Plody má tmavě červené, ojíněné, tupě kuželovitého tvaru s bílou dužninou. Ta je křehká, šťavnatá, v chuti nasládlá. Nevýhodou je krátká stopka a plodnost ve shlucích. Nesnadná tvarovatelnost větví rovněž oddaluje sklizeň," uvedla Kršková.
Kvalitu lysických jablek loni ovlivnily zejména nepravidelné srážky. Po dlouhém období sucha úrodu v závěru jara zachránily silné deště. "Nicméně rychlý nárůst plodů způsobený velkým přísunem vody zapříčinil, že plody řady odrůd vykazovaly projevy sklovitosti. Nepravidelný přísun vody se projevil i v kratší době skladovatelnosti," uvedla Kršková. Sady v Lysicích nejsou pod umělou závlahou.
Výsadby jabloní na stanici v Lysicích jsou na výměře jednoho hektaru a nachází se v nich zhruba 700 odrůd. "Jedná se o takzvanou živou kolekci, která je určena pro porovnání nově registrovaných odrůd," uvedla Kršková.
V ČR jsou jablka nejvíce pěstovaným ovocem. Z celkové plochy ovocných sadů asi 12 200 hektarů na jabloně připadá 5900 hektarů. Loni úroda jablek vzrostla o 26 procent na 138 150 tun.
Jablka jsou také ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní asi 25 kilogramů jablek či výrobků z nich. ČR přitom není v produkci jablek soběstačná, přes polovinu konzumních jablek se do ČR dováží. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje zhruba na 85 kilogramech na osobu a rok.
reklama