https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejchutnejsim-jablkem-z-lonske-sklizne-je-odruda-admiral-uvedli-degustatori
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejchutnějším jablkem z loňské sklizně je odrůda Admirál, uvedli degustátoři

29.1.2023 00:10 | LYSICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je Admirál. Rozhodla o tom lednová degustace jablek, kterou pořádal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Degustátoři posuzovali 40 odrůd jablek z loňské sklizně v sadech výzkumné stanice v Lysicích na Blanensku. Hodnocení má tradici od roku 1958, řekla ČTK mluvčí ústavu Ivana Kršková. V letech 2020 a 2021 se degustace kvůli epidemii koronaviru a zničení sadů krupobitím nekonaly.
 

Více než padesátiletou tradici mají také degustace jablek v Holovousích na Jičínsku, které pořádá tamní Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský. Letošní degustace se v Holovousích konala dnes, její výsledky budou známé v následujících dnech. Degustace mají dát ovocnářům obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější a které nově šlechtěné odrůdy by mohly mít perspektivu.

O pořadí 40 posuzovaných odrůd letos v Lysicích rozhodlo 56 degustátorů z řad ovocnářských odborníků. Admirál je zaujal zejména šťavnatostí, konzistencí dužniny a celkovou chutí. Degustátoři vedle toho hodnotili i slupku, vůni, kyselost a vzhled. Jablka posuzovali naslepo, jejich název neznali. Na dalších místech skončily odrůdy Red Bohemia a Orion.

Admirál je mladou odrůdou, která byla registrována v roce 2012. Vyšlechtili ji křížením odrůd Mira a Bohemia výzkumníci Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ze šlechtitelské stanice ve Střížovicích na Liberecku. "Plody má tmavě červené, ojíněné, tupě kuželovitého tvaru s bílou dužninou. Ta je křehká, šťavnatá, v chuti nasládlá. Nevýhodou je krátká stopka a plodnost ve shlucích. Nesnadná tvarovatelnost větví rovněž oddaluje sklizeň," uvedla Kršková.

Kvalitu lysických jablek loni ovlivnily zejména nepravidelné srážky. Po dlouhém období sucha úrodu v závěru jara zachránily silné deště. "Nicméně rychlý nárůst plodů způsobený velkým přísunem vody zapříčinil, že plody řady odrůd vykazovaly projevy sklovitosti. Nepravidelný přísun vody se projevil i v kratší době skladovatelnosti," uvedla Kršková. Sady v Lysicích nejsou pod umělou závlahou.

Výsadby jabloní na stanici v Lysicích jsou na výměře jednoho hektaru a nachází se v nich zhruba 700 odrůd. "Jedná se o takzvanou živou kolekci, která je určena pro porovnání nově registrovaných odrůd," uvedla Kršková.

V ČR jsou jablka nejvíce pěstovaným ovocem. Z celkové plochy ovocných sadů asi 12 200 hektarů na jabloně připadá 5900 hektarů. Loni úroda jablek vzrostla o 26 procent na 138 150 tun.

Jablka jsou také ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní asi 25 kilogramů jablek či výrobků z nich. ČR přitom není v produkci jablek soběstačná, přes polovinu konzumních jablek se do ČR dováží. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se pohybuje zhruba na 85 kilogramech na osobu a rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist