Nejezte maso a pomůžete chránit klima, radí britská studie
Pokud vymění Britové hovězí a jehněčí maso za drůbeží a vepřové, sníží se prý přímé emise skleníkových plynů vyvolaných primární produkcí o 6 milionů tun CO2e ročně.
|
|
Ilustrační foto: Image*After |
Podle studie jsou potraviny výrazným zdrojem emisí skleníkových plynů, a proto je potřeba se zaměřit na celý proces od jejich výroby a zpracování až k jejich spotřebě. Studie navazuje na dva roky starou zprávu FCRN, která zjistila, že potraviny se ve Velké Británii na celkových emisích skleníkových plynů podílí 19 %. Podle FCRN by se prý daly tři čtvrtiny emisí odbourat.
Celkové emise skleníkových plynů, které při pěstování a obchodu s potravinami vznikají, se ve Velké Británii odhadují na 748 milionů tun ekvivalentu CO2 (CO2e). Studie se snaží najít hlavní zdroje těchto emisí v dodavatelsko-odběratelském řetězci. Čtenáře přitom předem upozorňuje, že bez výrazných změn ve vzorcích spotřeby se žádné snížení emisí nedostaví.
Scénář, v němž se hovoří o omezení množství masa v britských jídelníčcích, vychází z faktu, že spotřeba masa ve Velké Británii je dvakrát větší, než je světový průměr, a téměř třikrát větší než v rozvojových státech. Dobytek se celosvětově chová na sedmdesáti procentech zemědělské půdy a je zdrojem asi poloviny emisí, které v zemědělství vzniknou. Pokud by se jeho chov globálně omezil, značně by se snížily emise skleníkových plynů (metanu a oxidu dusného) a vznikl by tak větší prostor pro pěstování zemědělských plodin – například pokud by v Británii snížili živočišnou produkci o 50 %, uvolnilo by se 1,6 milionů ha orné půdy.
Kompletní vyloučení produktů živočišné výroby však sami autoři označují za nerealistické a extrémní, proto rozvíjejí i jiné než vegetariánské nebo veganské modely. Jedním z nich je nahrazování některých druhů masa jinými – pokud se v Británii hovězí a jehněčí maso vymění za drůbeží a vepřové, sníží se přímé emise skleníkových plynů vyvolaných primární produkcí o 6 milionu tun CO2e ročně.
Autoři uvádějí, jaké jsou emise vzniklé primární produkcí různých druhů masa ve Velké Británii. Např. na jedno kilo jehněčího a skopového masa připadá 14,61 kg emisí CO2e, na jedno kilo hovězího masa 12,14 kg emisí CO2e, na 1kg vepřového 4,45 kg emisí CO2e a na 1 kg kuřecího 2,84 kg emisí CO2e. Přepočteno na hlavu, každý Brit svou spotřebou červeného masa ročně vyprodukuje asi 320 kg emisí CO2e, spotřebou mléka průměrně 285 kg CO2e a například spotřebou cereálií 161 kg emisí CO2e.
Scénář, který požaduje snížení spotřeby živočišných produktů, nabízí samozřejmě náhražky masa. Jedná se o produkty založené na luštěninách, tofu, nebo Quorn – na bílkovinách postaveném výrobku, který se nyní začal prodávat v Británii.
K celosvětovým emisím skleníkových plynů výrazně přispívají také změny využívání území. Jedná se hlavně o ničení původních lesních porostů. To samotné přispívá velikým dílem ke světovým emisím – dokonce větším než samotné zemědělství. A k odlesňování dochází zejména kvůli rozšiřování zemědělské půdy, asi 58 % lesů se kácí právě kvůli vzniku komerčního zemědělství, k němuž téměř vždy přináleží určitá infrastruktura. Podle studie se podílejí emise navázané na změny ve využívání krajiny asi ze 40 % na emisích spojených s potravinami spotřebovávanými v Británii.
Ačkoliv množství emisí skleníkových plynů ze zemědělské produkce ve Velké Británii od roku 1990 kleslo, stále jich vzniká asi 7 %, což je 51 milionů t CO2e ročně (k tomuto na první pohled malému číslu je nutno ještě připočíst emise pocházející z výroby na farmách, distribuce a přípravy potravin). Celkově platí, že v zemědělství a s ním spojených aktivitách, jakými jsou například výroba hnojiv nebo změny ve využití území, vzniká asi jedna třetina světových emisí skleníkových plynů.
Studii „Jak nízko se můžeme dostat?“ (How low can we go?) vydal Světový fond na ochranu přírody (WWF) a Food Climate Research Network (FCRN) v lednu 2010. Stáhnout v pdf si ji můžete zde.
reklama
Online diskuse
po přečtení tohoto článku - 22. 3. 2010 - altpro p. Šafaříka (a nejen pro něj).Snížit spotřebu masa...Ta spotřeba je zbytečně vysoká,dříve lidé pracovali více fyzicky namáhavě a přesto tolik masa nekonzumovali.Ostatně nemohli ho skladovat v ledničkách,když žádné neměli.Navíc máme v současné době alternativní náhradu v podobě sójy,jež obsahuje bílkoviny,kvůli kterým dříve člověk maso jíst musel. Africe bychom ani nemuseli pomáhat tím,že jim budeme posílat finanční dary,které by stejně rozkradly tamní vlády.Ono by stačilo jen kdybychom jim přestali škodit.Tím mám na mysli nadnárodní korporace,plundrující už tak dost zdevastovanou Afriku.Hodně Afričanů se snaží si pěstovat plodiny sami,i když tamní půda je nehostiná.Jenže mnohokrát se stalo,že do oblasti přijde naftařská společnost,začnou těžit,úniky ropy zničí okolní krajinu,protože ta se prosákne do podzemních vod,čímž tamní obyvatelstvo je nuceno chodit několik Km pro pitnou vodu.Za takových podmínek se zemědělství prostě dělat nedá.Nejvyhlášenější v tomto oboru je Shell.(oni sice musejí platit nějaké penále,na asanaci poškozené krajiny,jenže to skončí v kapsách vlády,nikoli postižených zemědělců...) Dále třeba takoví somálští piráti.Spousta z nich byla donedávna rybáři.Jenže pak k jejich břehům připluly lodě nadnárodních rybářských koncernů a v jejich teritoriu začaly lovit ryby ve velkém,s velkými sítěmi,jimž drobní rybáři,leckdy lovících na ´pramicích´,nemohou konkurovat.Tím přišli o zdroj své obživy.A jestli chtěli živit své rodiny,museli to nějak provést...Spousta z nich by se na dráhu zločinu nedala,nebýt nenasytnosti konzumní společnosti...Ano,samozřejmě,že cizí lodě nemohou jentak vplout do výsostných vod Somálska a tam lovit.Vtip je v tom,že země mají kvóty,kolik toho mohou vylovit(ve svých vodách) a opět je v tom zkorumpovaná vláda,která ´povolenky´ raději prodá cizím společnostem,přičemž kašle na vlastní lid,nahnávající ho tak do rukou zločinu. Ovšem tohle mnozí znás,jako Goebbels alias fanfir,nepochopí či spíše pochopit nehodlají.Raději budou mít Afričany za bandu povalečů,co si můžou za veškeré problémy sami. Jinak fanfire,to přirovná je záměrné.Goebbels byl ministr propagandy,jež hlásal, "Že stokrát opakovaná lež,se stává pravdou." Kolikrát tady ještě budete opakovat lež,že Hitler byl vegetarián?O dalších lžích a polopravdách,co zde šíříte,nemluvě... |