https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejhlubsi-jeskyne-je-v-abchazii-nejhlubsi-zatopena-je-nyni-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejhlubší jeskyně je v Abcházii, nejhlubší zatopená je nyní v ČR

27.12.2016 01:22 | HRANICE (ČTK)
Nejhlubší propastí je Hranická propast zvaná též Macůška nebo Propast, která leží v Národní přírodní rezervaci (NPR) Hůrka u Hranic. Hloubka suché části je 69 metrů a česko-polské expedice nyní spustila sondu pomocí miniponorky až do hloubky 404 metrů, což je světové prvenství. Dosavadní rekord držela italská propast se slanou vodou Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů
Nejhlubší propastí je Hranická propast zvaná též Macůška nebo Propast, která leží v Národní přírodní rezervaci (NPR) Hůrka u Hranic. Hloubka suché části je 69 metrů a česko-polské expedice nyní spustila sondu pomocí miniponorky až do hloubky 404 metrů, což je světové prvenství. Dosavadní rekord držela italská propast se slanou vodou Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Libor Čech / www.hranickapropast.cz
Rekordy a zajímavosti o jeskyních v České republice a ve světě:
 

Správa jeskyní ČR registruje 2227 jeskyní a propastí, z toho je 1771 krasových a 456 pseudokrasových. Převážná většina těchto objektů, přesně 1062, leží v Moravském krasu, v Českém krasu jich je 378.

Od roku 1992 jsou všechny jeskyně v ČR chráněny podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Jeskyně s archeologickým obsahem navíc i podle zákona o státní památkové péči.

Čtrnáct jeskyní v ČR je zpřístupněno veřejnosti. Primát drží Chýnovské jeskyně, do nichž se první návštěvníci dostali už v roce 1868. V roce 2014 do všech jeskyní zavítalo 685.421 návštěvníků, což bylo o 45.200 více než v předešlém roce. Nejnavštěvovanější jsou Punkevní jeskyně, které v roce 2015 navštívilo 174.000 turistů.

Nejdelší jeskyní je s délkou 34,9 kilometru soustava Amatérské jeskyně, která zahrnuje Starou a Novou Amatérskou jeskyni, Punkevní jeskyni s propastí Macochou a Výtokem Punkvy, jeskyni Třináctku, jeskyni Spirálku, jeskyni Pikovou dámu a ponorovou jeskyni Novou Rasovnu. Soustava leží v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras.

Nejhlubší propastí je Hranická propast zvaná též Macůška nebo Propast, která leží v Národní přírodní rezervaci (NPR) Hůrka u Hranic. Hloubka suché části je 69 metrů a česko-polské expedice nyní spustila sondu pomocí miniponorky až do hloubky 404 metrů, což je světové prvenství. Dosavadní rekord držela italská propast se slanou vodou Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Největším podzemním jeskyním prostorem je s půdorysem 70 krát 30 metrů a výškou 60 metrů Obří dóm v jeskynním systému Rudické propadání v CHKO Moravský kras.

Nejmohutnější propastí je Macocha, jejíž hloubka činí 139 metrů ke hladině jezírka a 168 metrů celkem (na dno Spodního jezírka). Leží v NPR Vývěry Punkvy v CHKO Moravský kras.

Nejdelší podzemní vertikálou je se 153 metry Rudická propast v jeskynním systému Rudické propadání v Moravském krasu.

Nejdelším podzemním tokem je Punkva a její přítoky Sloupský potok a Bílá voda v jeskynní soustavě Amatérské jeskyně. Celková délka tohoto kontinuálního krasového vodního systému je přes deset kilometrů. Leží v CHKO Moravský kras.

Nejdelší veřejnosti zpřístupněná jeskyně je Sloupsko-šošůvské jeskyně s jeskyní Kůlnou v Moravském krasu. Celkem měří 4165 metrů, veřejnosti je zpřístupněna trasa dlouhá 1230 metrů.

Hlavní dóm Kateřinské jeskyně v Moravském krasu je největším veřejnosti zpřístupněným podzemním prostorem. Má délku 97 metrů, šířku 44 metrů a výška dosahuje 20 metrů.

Nejdelší jeskyní na světě je podle většiny zdrojů Mamutí jeskyně (Mammoth Cave), která je největší atrakcí národního parku Mamutí jeskyně v Kentucky v USA. Známá délka všech podzemních prostorů v jeskyni je 652 kilometrů.

Nejhlubší známou přírodní jeskyni na světě je s hloubkou 2191 metrů Voroňja (Kubera), která leží v gruzínské Abcházii. Dosavadní maximální hloubky bylo dosaženo v srpnu 2007 ukrajinským speleologem Gennadijem Samochinem. Předtím se rekordní tabulky přepisovaly několikrát.

Nejhlubší vertikálou světa je 603 metrů dlouhá jeskyně Vrtoglavica ve Slovinsku.

Největší jeskynní prostorou je jeskyně Sarawak v Malajsii, jejíž plocha je téměř 163.000 m2.

Zdroj: Správa jeskyní ČR, caverbob.com


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist