https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlepsi-system-sberu-a-trideni-odpadu-z-obalu-v-cr-ma-mnisek-pod-brdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlepší systém sběru a třídění odpadů z obalů v ČR má Mníšek pod Brdy

24.6.2023 01:18 (ČTK)
Foto | Gary Chan / Unsplash
Nejlepší systém sběru a třídění odpadů z obalů měl loni v Česku šestitisícový Mníšek pod Brdy z okresu Praha - západ. Stal se vítězem 19. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici, jejíž výsledky byly vyhlášeny tento týden na konferenci Odpady a obce v Hradci Králové. Do soutěže pořádané firmou Eko-kom, která v ČR organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů, bylo zapojeno přes 6100 měst a obcí. Do užšího výběru přes krajská kola postoupilo 66 měst a obcí.
 

Mníšek pod Brdy si hlavní cenu odnesl i v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Druhé místo mezi městy obsadily Turnov na Semilsku a třetí bylo Vysoké Mýto na Orlickoústecku. V kategorii obcí mezi 500 a 5000 obyvateli byly první Vrbice z okresu Břeclav a mezi obcemi do 500 obyvatel loni nejlépe třídili odpady lidé v obci Tři Studně z okresu Žďár nad Sázavou.

Srovnání se účastní obce zapojené do systému Eko-kom. Hodnoceny jsou podle výsledků v nakládání s komunálním odpadem. Hodnotí se množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou komoditu. Posuzuje se i poměr tříděného odpadu a komunálního odpadu a hustota sběrné sítě. Body navíc získaly obce s nízkou produkcí směsného komunálního odpadu a také obce, které sbírají všechny komodity.

V ČR podle údajů Eko-komu každý občan loni vytřídil v průměru 78 kilogramů odpadu, v porovnání s předchozím rokem zhruba o šest kilogramů více. Z dat firmy vyplývá, že pravidelně třídí 75 procent obyvatel, meziročně je to o dva procentní body více. Loni se navíc vyprodukovalo méně odpadů než v předchozím roce, zároveň se jich podařilo více vytřídit.

V porovnání s rokem 2021 kleslo množství obalových odpadů o více než 20.000 tun, tedy o 1,5 procenta. Celkově bylo na český trh uvedeno 1,312 milionu tun obalových odpadů, 81 procent z nich se podařilo recyklovat a využít. Většina obalů, 71 procent, bylo recyklováno, zbývajících deset procent se využilo energeticky.

Eko-kom má v Česku monopol na třídění a recyklace obalů. Jeho služby za úplatu využívají firmy dodávající na český trh balené zboží. Firma Eko-kom zajišťuje sběrná místa na tříděný odpad pro více než 6170 obcí, možnost třídit má ve svých městech 99 procent obyvatel. Obce za třídění dostávají peníze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist