https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlidnatejsi-ostravsky-obvod-testuje-zavlazovaci-vaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlidnatější ostravský obvod testuje zavlažovací vaky

2.8.2019 00:09 | OSTRAVA (ČTK)
Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih začal při péči o veřejnou zeleň využívat zavlažovací vaky.  / Ilustrační foto
Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih začal při péči o veřejnou zeleň využívat zavlažovací vaky. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih začal při péči o veřejnou zeleň využívat zavlažovací vaky. Opatření je reakcí na dlouhodobé sucho. Obvod testuje 30 vaků a případně jejich počet zvýší, řekla v pondělí mluvčí radnice Gabriela Gödelová. Zavlažovací vaky letos začal používat například Český Těšín na Karvinsku. Českému Těšínu se tento způsob péče o stromy osvědčil a přikoupil další vaky.
 

"Městský obvod s ohledem na současné klima, které hlavně mladé výsadbě bere šanci na zdárný vývoj, zakoupil zavlažovací vaky. Pracovníci technických služeb je neprodleně umístili k mladým stromkům v obvodu," uvedla Gödelová.

Podle starosty Martina Bednáře (ANO) obvod tento způsob zavlažování zkouší jako první v Ostravě. "Pokud se obdobně jako v jiných městech osvědčí, brzy přikoupíme k podpoře nové výsadby dřevin další. Věříme, že vaky nebudou záměrně poškozovány. Pokud občané zaznamenají jejich ničení, měli by neprodleně volat městskou policii," uvedl Bednář.

Za 30 vaků obvod zaplatil 22.000 korun. Využil je u nově vysazených stromům. "Zavlažovací vaky dodávají stromkům potřebnou vodu, navíc výrazně snižují nejen náklady na zálivku, ale také zajistí kontrolu nad skutečným množstvím zálivky a lze je používat opakovaně," uvedla Gödelová.

Města kvůli suchu v péči o zeleň přijímají různá opatření. Omezuje se například četnost sečení trávy, zintenzivňuje se zálivka a například v tropickém počasí se mění i doba zalévání. Výhodou zavlažovacích vaků je to, že strom je zaléván postupně. Zavlažování s pomocí vaku už kvůli suchu využívají města v několika krajích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist