https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejmene-odpadu-vyprodukovaly-lany-na-vysocine-ziskaly-oceneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejméně odpadu vyprodukovaly Lány na Vysočině, získaly ocenění

5.6.2018 06:34 | PRAHA (ČTK)
V Česku každý člověk vyprodukuje průměrně zhruba 300 kilogramů odpadu ročně, z toho 200 kilogramů je právě směsného komunálního odpadu. V Rakousku nebo Německu je toto číslo téměř o polovinu nižší. "Jedním z cílů soutěže je starostům a veřejnosti ukázat, že dosáhnout cílů oběhového hospodářství je možné, a také jim ukázat, co je možné pro tyto cíle udělat. / Ilustrační foto
V Česku každý člověk vyprodukuje průměrně zhruba 300 kilogramů odpadu ročně, z toho 200 kilogramů je právě směsného komunálního odpadu. V Rakousku nebo Německu je toto číslo téměř o polovinu nižší. "Jedním z cílů soutěže je starostům a veřejnosti ukázat, že dosáhnout cílů oběhového hospodářství je možné, a také jim ukázat, co je možné pro tyto cíle udělat. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ocenění Odpadový Oskar za nejnižší produkci odpadů a nejlepší třídění ve čtvrtek získaly dvě obce a jedno město. Úplně nejlépe dopadla obec Lány v kraji Vysočina, kde lidé vyhodili jen 26 kilogramů směsného komunálního odpadu (SKO) na osobu za rok. V kategoriích pro větší obce a města zvítězily Štítná nad Vláří-Popov ve Zlínském kraji a Kdyně v Plzeňském kraji. Ceny vyhlašuje ekologický spolek Arnika, letos se konal čtvrtý ročník.
 

Ve Štítné nad Vláří-Popově žije přes 2000 lidí, v průměru zde připadá ročně 36 kilogramů SKO na osobu. V Kdyni, která má přes 5000 obyvatel, je to 90 kilogramů. Podle pořadatelů jsou tyto vynikající výsledky důkazem, že když se správně nastaví odpadové hospodářství a motivují lidé, je možné produkci odpadů výrazně snížit.

V Česku každý člověk vyprodukuje průměrně zhruba 300 kilogramů odpadu ročně, z toho 200 kilogramů je právě SKO. V Rakousku nebo Německu je toto číslo téměř o polovinu nižší. "Jedním z cílů soutěže je starostům a veřejnosti ukázat, že dosáhnout cílů oběhového hospodářství je možné, a také jim ukázat, co je možné pro tyto cíle udělat. Čím méně vzniká směsného odpadu, tím méně je nutné rozšiřovat skládky nebo stavět zbytečné spalovny," uvedla Arnika v tiskové zprávě.

Kromě tří vítězů ocenil spolek také tři další města či obce, které považuje za příklady dobré praxe. Jsou to Jihlava, Mikulčice a Nezvěstice. "Jihlava je první město v České republice s populací nad 50 tisíc obyvatel, kterému se podařilo snížit produkci směsného komunálního odpadu pod 150 kilogramů v přepočtu na obyvatele za rok," uvedla Arnika. Město zavedlo motivační poplatek, snížilo frekvenci svozu a rozšířilo sběr biologicky rozložitelného odpadu. Také má program, který motivuje k třídění drobné živnostníky.

Podle Jana Machančíka z oddělení odpadového hospodářství v Jihlavě se na snižování produkce odpadů nejvíce projevilo snížení frekvence svozu, které je nyní jednou za 14 dní. Mezi lety 2012 a 2017 pokleslo celkové množství SKO o 1100 tun. Zvýšila se účinnost separace, v současnosti je 48 procent. "Naším cílem je mít v roce 2020 alespoň 50 procent," řekl Machančík.

Mikulčice v Jihomoravském kraji nechávají své obyvatele platit jen za vyvezení plné popelnice. Navíc mají vlastní sběrný dvůr a kompostárnu. Obec Nezvěstice v Plzeňském kraji porota pochválila za celkové nastavení systému nakládání s odpady i za sběr odpadu od chatařů. Nezvěstice jsou podle Arniky i inspirací pro okolní obce.

Odpadový Oskar 2018 vychází z výsledků, které obce a města dosáhly v roce 2016. Kvalifikační podmínkou pro vstup do soutěže je maximální hmotnost SKO na obyvatele 150 kilogramů ročně. Celorepublikovému finále předchází krajská kola, v nichž porota hodnotí produkci odpadů ve městech a obcích krajích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist