https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejmladsi-slune-z-prazske-zoo-dostalo-jmeno-rudi-uziva-si-masaze-i-hry-se-starsim-kamaradem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejmladší slůně z pražské zoo dostalo jméno Rudi. Užívá si masáže i hry se starším kamarádem

27.12.2016 15:51 | PRAHA (ČTK)
Parťáka dělá Rudimu Maxmilián, který přišel na svět na jaře. Pro zoo jsou dva sloní přírůstky v jednom roce skutečnou raritou
Parťáka dělá Rudimu Maxmilián, který přišel na svět na jaře. Pro zoo jsou dva sloní přírůstky v jednom roce skutečnou raritou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Sloní sameček, který se v pražské zoo narodil v říjnu, se má čile k světu. Užívá si zdravotní masáže a hry se starším kamarádem Maxem, který přišel na svět na jaře. V rozhovoru s ČTK to v pavilonu slonů řekl kurátor Pavel Brandl. Při dnešním slavnostním křtu dostal jméno Rudolf čili Rudi. V anketě mu jméno vybrali sami návštěvníci.
 

Rudi je druhým sloním mládětem, které se letos v Praze narodilo. Slůně se v Troji narodilo 7. října, matkou je samice slona indického Tamara, otcem jediný dospělý samec v zoo Ankhor.

Parťáka mu dělá Maxmilián, který přišel na svět na jaře. Pro zoo jsou dva sloní přírůstky v jednom roce skutečnou raritou. Slůně je třetím v historii, které se v pražské zoo narodilo, a druhým, které zde bylo i počato. Prvním slůnětem, které bylo v Praze nejen narozeno, ale i počato, je Maxmilián. Narodil se letos v dubnu Janitě.

"Váží 150 kilogramů a daří se mu velmi dobře," řekl kurátor. Většinu času tráví s matkou, na kterou je v útlém věku plně vázáno. Většinou každý den se zhruba na půl hodiny podívá i do venkovního výběhu.

Chovatelé zvolili pro slůně tři jména, z nichž mohli příznivci zoo do dnešního poledne vybírat. Kromě Rudolfa byla na výběr jména Nandi a Hanno. Jméno Rudi, které odkazuje na milovníka exotické zvěře císaře Rudolfa II., se od začátku stalo favoritem.

Chovatelé u malého slona záhy objevili kýlu, kterou ovšem není možné operovat. Pomáhají zdravotní masáže. "Ty slůněti nevadí, spíš bych někdy řekl, že jsou mu příjemné, protože u nich opřený o chobot podřimuje," uvedl Brandl. "Podle veterináře je prognóza uspokojivá a stav stabilizovaný," vysvětlil. Konečné výsledky bude možné zhodnotit zhruba po půl roce.

"V Maxovi našel parťáka, takže tu máme hravou sloní školku," popsal vztah obou slůňat. Hry pro mladé slony znamenají nejen zábavu, ale i přípravu na dospělost. Oba sloní samečky čeká podobný osud, a sice stěhování. "Samci vždy odchází ze skupiny, zatímco samičky ve skupině zůstávají celoživotně," vysvětlil kurátor. Nový domov tak v budoucnu zřejmě najdou v některé z evropských zoologických zahrad.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel do Prahy zhruba rok starý slon indický Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes jich má zahrada i s novým přírůstkem devět. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v roce 2014 z Berlína.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jana Kolomazníková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist