https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejmohutnejsi-cesky-kastanovnik-knizak-v-nasavrkach-prijde-o-cast-koruny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejmohutnější český kaštanovník Knížák v Nasavrkách přijde o část koruny

29.3.2022 01:12 | NASAVRKY (ČTK)
Vlastníkem kaštanky je město Nasavrky, které má kaštanovník i ve svém znaku. Od roku 1990 je celý sad chráněný jako přírodní památka.
Vlastníkem kaštanky je město Nasavrky, které má kaštanovník i ve svém znaku. Od roku 1990 je celý sad chráněný jako přírodní památka.
Foto | Palickap / Wikimeda Commons
Nejznámější kaštan Knížák z unikátního kaštanového sadu v Nasavrkách na Chrudimsku je ve špatném stavu a přijde o část koruny. Odborný zásah by měl prodloužit život mohykána, který je podle radnice nejmohutnějším kaštanovníkem v Čechách, uvedl vedoucí Správy CHKO Železné hory Vlastimil Peřina. Strom pochází z původní sady jedlých kaštanů, které nechal vysadit v roce 1776 kníže Jan Adam Auersperg.
 

Stabilita stromu se v poslední době výrazně zhoršila, a to kvůli rozpadu základní části kmene, který má obvod přes pět metrů. Podle odborníků hrozí rozlomení hlavních větví, což by mohlo vést k úplnému zániku stromu. V bezprostředním okolí stromu již proto stojí provizorní zábrany vstupu.

"Pro další zachování Knížáku ve formě živého bezpečného torza je nutné provést ošetření dřeviny formou radikálního odlehčovacího řezu v části jeho koruny. Jako všichni v Nasavrkách máme i my s kolegy na správě CHKO s tímto stromem silné emociální pouto. Dali jsme však plně na doporučení zkušených odborníků, zásah schválila i rada města," uvedl Peřina.

Kromě uříznutí části koruny dostane strom podpěru a jeho kmen vazbu. Kolem kmene bude oplocení, aby se omezilo sešlapávání okolní půdy. Zájemci se budou moci s chystanými úpravami stromu seznámit ve středu 30. března od 17:00 přímo v sadu.

Nasavrcká kaštanka o rozloze 1,1 hektaru je jedním z největších sadů jedlých kaštanů v Česku. V parku se zachovalo až do dneška několik stromů z původní výsadby, celkem v parku roste zhruba stovka kaštanů. Kaštanovníky mají výšku do 25 metrů a průměr koruny kolem 13 až 15 metrů. Zdravotní stav menších stromů je podle radnice dobrý, největší stromy již dožívají.

Vlastníkem kaštanky je město Nasavrky, které má kaštanovník i ve svém znaku. Od roku 1990 je celý sad chráněný jako přírodní památka.

Server věnovaný jedlým kaštanům uvádí, že v celé ČR jsou pouze tři takzvané kaštanky s jedlými kaštany, kromě Nasavrk také v Chomutově a u obce Březno v severních Čechách. Další jedlé kaštany se vyskytují samostatně či v malých skupinách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist