https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-jeskyne-c-raje-bude-v-lete-nekolik-dnu-uzavrena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší jeskyně Českého ráje bude v létě několik dnů uzavřená

10.5.2017 08:00 | TURNOV (ČTK)
Jeskyně v Klokočských skalách nazývaná též Amerika je oblíbeným cílem turistů. Jejich zájem se ale negativně projevuje na stavu usazených vrstev. Nejhorší to je u vstupu, který je poměrně úzký. / ilustrační foto
Jeskyně v Klokočských skalách nazývaná též Amerika je oblíbeným cílem turistů. Jejich zájem se ale negativně projevuje na stavu usazených vrstev. Nejhorší to je u vstupu, který je poměrně úzký. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Postojna, která je největší jeskyní Českého ráje, bude v létě několik dnů uzavřená. Archeologové budou uvnitř provádět úpravy k ochraně sedimentu, který se tam vytvářel od střední doby kamenné. ČTK to řekl archeolog z turnovského muzea Jan Prostředník.
 

Jeskyně v Klokočských skalách nazývaná též Amerika je oblíbeným cílem turistů. Jejich zájem se ale negativně projevuje na stavu usazených vrstev. Nejhorší to je u vstupu, který je poměrně úzký. "Od roku 1947, kdy zde proběhl poslední archeologický průzkum, turisté rozšlapali 80 centimetrů sedimentu. Takže dnes to místo, kde se prolézá do jeskyně, původně bylo o 80 centimetrů výše," uvedl Prostředník.

Podle něj jde ale stále ochránit sediment, který je uvnitř. "Zjistili jsme, že je poměrně dobře zachován. Pod jeskyní protéká potok, tak ten sediment je hodně zvodněný a kupodivu zpevněný. Takže rozšlapán je jen povrch," řekl archeolog.

Termín uzavření jeskyně ještě stanovený není. Prostředník přepokládá, že to bude někdy v srpnu. Práce by neměly zabrat více než týden. "Natáhneme tam geotextilie, nějaké pletivo a přehrneme zpátky písek. A tím se to povede zachránit," dodal Prostředník.

Jeskyně se nachází nedaleko turistické cesty z Turnova ke zřícenině skalního hradu Rotštejn. Uvnitř je rozlehlá síň o rozměrech 16 krát 18 metrů. Z ní odbočují další chodby, jejich celková je 75 metrů. Archeologové jeskyni zkoumali už minulé léto a také letos na jaře. Zjistili, že v mladší době bronzové, někdy kolem roku 1000 před naším letopočtem, tam mohl být ovčín. "V sedimentech se zachovaly exkrementy ovcí," řekl Prostředník. Nalézt se podařilo i kost.

Stopy po působení člověka v dávných dobách nacházejí archeologové v Českém ráji poměrně často, a to i v jeskyních. Například při záchranném průzkumu v Konejlově jeskyni, která se nachází také v Klokočských skálách, objevili před několika lety několik úštěpů z pazourku ze střední doby kamenné, tedy mezolitu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist