https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-uklidova-akce-v-prirode-probehne-za-dva-mesice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší úklidová akce v přírodě proběhne za dva měsíce

16.2.2016 11:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Cílem kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko není podle organizátorů uklidit všechny černé skládky, ale především motivovat dobrým duchem akce širokou veřejnost a myšlenku nevytváření skládek nových. Na obrázku loňský úklid na pražském Barrandově
Cílem kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko není podle organizátorů uklidit všechny černé skládky, ale především motivovat dobrým duchem akce širokou veřejnost a myšlenku nevytváření skládek nových. Na obrázku loňský úklid na pražském Barrandově
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Patrik Sláma / ČSOP
Za dva měsíce, v sobotu 16. dubna, se skupiny dobrovolníků po celé republice pustí do tradičního úklidu českých lesů a strání. V rámci kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko spojí své síly dříve samostatné akce: Ukliďme svět a Ukliďme Česko. Organizátoři kampaně z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ekosmák by letos do likvidace pohozených odpadků i nelegálních skládek rádi zapojili rekordních 100 000 dobrovolníků.
 

Uklízet nepořádek v přírodě bude možné kromě poloviny dubna i v jiných termínech. „Někdy stačí dobrovolníky jen popostrčit zasláním pár pytlů a rukavic, jejich nadšení pak leckdy velmi překvapí. Nebojí se přispět třeba upečenou bábovkou pro dobrovolníky nebo doprovodným programem pro děti“, říká koordinátorka programu za Český svaz ochránců přírody (ČSOP) Kateřina Landová. Cílem kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko není podle organizátorů uklidit všechny černé skládky, ale především motivovat dobrým duchem akce širokou veřejnost a myšlenku nevytváření skládek nových.

Dobrovolníci se mohou zapojit do už chystaných úklidů nebo zorganizovat vlastní úklidovou akci ve svém okolí. Pořádající organizace ČSOP a Ekosmák fungují jako prostředníci a pomocníci při organizaci jednotlivých úklidových akcí. „Snažíme se organizátorům místních úklidů organizaci co nejvíce ulehčit a podpořit je nejen radami, mediální kampaní ale i materiálně, zasláním balíčků s pytli a rukavicemi pro dobrovolníky," říká jeden z koordinátorů Miroslav Kubásek. Aby koordinátoři věděli, kolik účastníků se letos chystá uklízet, a mohli jim materiál včas přichystat a rozeslat, prosí o co nejrychlejší přihlášení na www.uklidmesvet.cz.

„Snažíme se v lidech podpořit energii udělat něco užitečného pro zdraví svého okolí, zapojit vlastní ruce, ukázat, že to jde a nakonec se společně těšit z čistého a bezpečného prostředí. Rádi bychom, kdyby se lidé zároveň zamysleli i nad tím, zda obal sebraný teď kdesi v přírodě vůbec musel vzniknout,“ vyvětluje Kateřina Landová.

Černé skládky a pohozené odpadky podle ČSOP hyzdí okolí a představují nebezpečí pro člověka i pro přírodu. Když už někdo černou skládku zaregistruje, její řešení skončí hádáním, kdo je za to zodpovědný a kdo to uklidí. Některé hromady odpadu tak v přírodě čekají na své uklizení i mnoho let nebo zarostou zelení a tím je problém „vyřešen".

Tento nepříznivý stav se snaží ČSOP změnit už 24 let. Jeho program Ukliďme svět! vznikl s mezinárodní iniciativou Clean up the world!, která motivuje miliony dobrovolníků po celém světě k pravidelným úklidům svého okolí. Pod patronací ČSOP se tak konaly stovky úklidových akcí ročně. Podobnou akci Ukliďme Česko inspirovanou novou mezinárodní kampaní Let´s do it! začal před třemi lety pořádat brněnský spolek Ekosmák. Novou energií se organizaci jen v roce 2015 podařilo zajistit 1100 úklidů. Do loňské kampaně Ukliďme svět se zapojilo 18 659 dobrovolníků, akce Ukliďme Česko se zúčastnilo 30 544 lidí. Do úklidů se pouští obce, zájmová sdružení, školy i firmy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist