https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvic-klistat-pozitivnich-na-boreliozu-hygienici-nasli-v-praze-5
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíc klíšťat pozitivních na boreliózu hygienici našli v Praze 5

30.8.2019 00:24 (ČTK)
Pražští hygienici letos nejvíc klíšťat infikovaných Lymeskou boreliózou zachytili v Praze 5 v Prokopském údolí. K laboratornímu rozboru odeslali 50 klíšťat a 24 z nich bylo na boreliózu pozitivních. / Ilustrační foto
Pražští hygienici letos nejvíc klíšťat infikovaných Lymeskou boreliózou zachytili v Praze 5 v Prokopském údolí. K laboratornímu rozboru odeslali 50 klíšťat a 24 z nich bylo na boreliózu pozitivních. / Ilustrační foto
Pražští hygienici letos nejvíc klíšťat infikovaných Lymeskou boreliózou zachytili v Praze 5 v Prokopském údolí. K laboratornímu rozboru odeslali 50 klíšťat a 24 z nich bylo na boreliózu pozitivních. Téměř totožné výsledky zaznamenali již loni na konci května, kdy bylo v této lokalitě z 50 klíšťat pozitivních 23. Ve sledovaných lokalitách na území hlavního města je klíšťat s boreliózou kolem 24,5 procenta, loni za celý rok to bylo zhruba 30 procent. Pražští hygienici letos ani loni nezachytili klíšťata pozitivní na klíšťovou encefalitidu, vyplývá z dat, která zveřejnila Hygienická stanice hlavního města Prahy na svém webu.
 

Hygienici sledují v Praze přibližně devět lokalit, kde sbírají klíšťata. Kromě Prokopského údolí je to například Kunratický les, Divoká Šárka, Hostivařský les, Satalice a Klánovice.

Klíšťata pozitivní na klíšťovou meningoencefalitidu se naposledy ve sledovaných lokalitách objevila v roce 2017 v Kunratickém lese u Globusu. Naopak borelióza se u klíšťat potvrdila ve více oblastech, letos vedle Prokopského údolí také v Divoké Šárce, Satalicích a Klánovicích.

Podle údajů pražské hygienické stanice se do konce června v Praze nakazilo boreliózou 34 lidí, klíšťovou encefalitidou čtyři. Hygienici proto radí, aby si lidé do lesa oblékali dlouhé kalhoty a trika s dlouhým rukávem ideálně světlé barvy a vždy použili repelent. Po návratu z přírody se pečlivě prohlédli, přisáté klíště co nejrychleji odstranili a postižené místo dezinfikovali.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist