https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvice-oznameni-na-linku-156-v-nymburku-se-loni-tykalo-zapachu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíce oznámení na linku 156 v Nymburku se loni týkalo zápachu

26.4.2017 09:30 | NYMBURK (ČTK)
Nymburská městská policie v roce 2016 přijala více než tisíc stížností na zápach. Celkem na linku 156 ročně volá necelých 3000 lidí. / ilustrační foto
Nymburská městská policie v roce 2016 přijala více než tisíc stížností na zápach. Celkem na linku 156 ročně volá necelých 3000 lidí. / ilustrační foto
Nejčastějším oznámením na tísňovou linku 156 nymburské městské policie byly v uplynulém roce stížnosti na zápach v lokalitě na Zálabí. Obyvatelé označují za zdroj zápachu místní zinkovnu a lakovnu AZOS, se kterou se město v současné době soudí o ukončení provozu. Vyplývá to ze zprávy o činnosti Městské policie Nymburk za rok 2016, kterou má ČTK k dispozici. AZOS kritiku dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy.
 

"Není úplně ideální, aby lidé to, že zápach cítí, na linku 156 oznamovali v takové míře. Může se stát, že se kvůli tomu nedovolá někdo, kdo je v nouzi a potřebuje pomoc," řekla ČTK velitelka nymburské městské policie Simona Lazarová. Hlášení o zápachu město zapisuje, seznam pak použilo při soudním jednání.

Nymburská městská policie v roce 2016 přijala více než tisíc stížností na zápach. Celkem na linku 156 ročně volá necelých 3000 lidí.

Na pokutách loni nymburská městská policie vybrala 145.100 korun, o 4700 korun více než v roce 2015. Z těchto 145.100 korun město od lidí vymáhá 18.400 korun, které dosud nebyly uhrazeny. V roce 2015 vymáhalo město 47.400 korun. "Často jde o pokuty za drobné krádeže třeba lidí bez domova, takové pokuty jsou pak nevymahatelné," uvedla Lazarová.

Nejvíce strážníci pokutovali dopravní přestupky, jako je zákaz vjezdu, zákaz zastavení, zákaz stání, stání na vyhrazeném parkovišti nebo na chodníku. Dalšími častými přestupky byly ty proti majetku, zejména krádeže ve velkých prodejnách, a přestupky proti veřejnému pořádku. Od října začali strážníci povinně při projednávání některých přestupků nahlížet do celostátního registru přestupků a učinili osm zápisů do tohoto registru.

Od loňského roku také strážníci kontrolují pomocí nového detektoru kovů dětská hřiště a pískoviště, zjišťují tak, zda tam nejsou injekční stříkačky a jiné nebezpečné předměty. Na dětských hřištích injekční stříkačky nenašli, ale nacházejí je v zákoutích parků, v keřích nebo na chodnících.

U nymburské městské policie pracuje 14 strážníků, pět operátorů kamerového systému a devět dalších zaměstnanců, jako jsou asistenti městské policie a lidé dohlížející na bezpečnost dětí u škol. Na provoz městské policie má patnáctitisícový Nymburk v letošním rozpočtu vyhrazeno téměř 11 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist