https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektera-mesta-kvuli-suchu-uz-nesecou-travu-porosty-jsou-seschle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některá města kvůli suchu už nesečou trávu, porosty jsou seschlé

18.6.2018 00:25 | OLOMOUC (ČTK)
Někteří lidé požadují pečlivé sečení trávy kvůli alergiím a klíšťatům, druhá skupina obyvatel by uvítala menší četnost sečí. Často sečená tráva má podle Loky negativní vliv na hmyzí populaci. / ilustrační foto
Někteří lidé požadují pečlivé sečení trávy kvůli alergiím a klíšťatům, druhá skupina obyvatel by uvítala menší četnost sečí. Často sečená tráva má podle Loky negativní vliv na hmyzí populaci. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | katkaZV / Pixabay
Některá města v Olomouckém kraji kvůli dlouhotrvajícímu suchu pozastavila pravidelné sečení trávy, která je výrazně seschlá a už málo roste. Hluk z motorových sekaček utichl například v Olomouci či Přerově, kde trávníky často připomínají sluncem sežehlou step. Zda města kvůli méně častému sečení trávy letos ušetří, bude zřejmé až na konci léta, vyplývá z ankety ČTK.
 

Tráva se ve městech seče několikrát do roka. "Kvůli suchu jsme nyní zastavili plošné sečení trávy, protože by došlo k jejímu poškození. Další zásah do trávníků by v tuto chvíli znamenal jejich postupnou likvidaci. Tráva musí po srážkách zregenerovat a znovu začít růst," řekl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. Pracovníci magistrátu budou průběžně vyhodnocovat situaci v městských částech a případné sečení obnoví podle aktuálního stavu travních porostů.

Letos zatím pouze dvakrát sekali trávu pracovníci technických služeb v Přerově. "Na základě dohody s odborem majetku byly další seče pozastaveny z důvodu sucha. Ušetřené prostředky budou použity na častější zalévání nově vysazených stromů, keřů a letničkových záhonů," uvedla mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Na pravidelné sečení trávy ve městech má podle Loyky veřejnost dva rozdílné názory. Někteří lidé požadují pečlivé sečení trávy kvůli alergiím a klíšťatům, druhá skupina obyvatel by uvítala menší četnost sečí. Často sečená tráva má podle Loky negativní vliv na hmyzí populaci. "Zcela posečená tráva je pro hmyz ve městě stejně využitelná asi jako zámková dlažba," upozornil.

O ukončení sečení trávy zatím naopak neuvažuje radnice v Prostějově. "V současnosti probíhá druhá seč travnatých ploch ve městě. Sečení trávy probíhá průběžně dle potřeby v jednotlivých lokalitách města a práce na sečení nebyly zastaveny," uvedla mluvčí radnice Jana Gáborová.

Města v Olomouckém kraji do údržby trávníků ročně investují miliony korun. Například roční náklady Prostějova na sečení trávy činí zhruba 1,5 milionu korun a jejich výše závisí na vývoji počasí. V roce 2014, který se vyznačoval teplým a deštivým létem, byly kvůli mimořádnému sečení o 600.000 korun vyšší.

Podle Loyky je v Olomouci zatím předčasné odhadovat případné finanční úspory za celou letní sezonu. "Vše bude záležet na vývoj počasí zejména v druhé polovině června a začátkem července," podotkl.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist