https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektera-zdravotnicka-zarizeni-pardubickeho-kraje-budou-vyuzivat-destovou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některá zdravotnická zařízení Pardubického kraje budou využívat dešťovou vodu

16.2.2022 12:33 | PARDUBICE (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pardubický kraj připravuje ve třech svých zdravotnických zařízeních výstavbu nádrží na zachytávání dešťové vody. Bude sloužit k zalévání i k splachování záchodů. Na projekty chce hejtmanství získat dotaci z Národního plánu obnovy, uvedl Pardubický kraj v tiskové zprávě.
 

V Dětském centru Veská zřídí tři podzemní nádrže na zadržení dešťové vody, která se bude používat pro zálivku trávníků a zahrady. Na zavlažování bude využita dešťovka také v případě Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Tam je dešťová kanalizace již vybudována, srážková voda ale zatím odtéká bez užitku do kanalizace. Proto se plánuje nový systém akumulačních nádrží a také výstavba čerpací stanice.

"V Nemocnici následné péče v Moravské Třebové chceme vybudovat tlakové stanice a zásobníky. Zachycená dešťová a průsaková voda bude využita k zavlažování nebo ke splachování toalet v objektech nemocnice," uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr (ODS).

Celkové náklady na všechny projekty dosahují téměř 7,5 milionu korun, pět milionů korun by měly pokrýt dotace. Nejdražší bude systém využívání dešťové vody v Moravské Třebové, který vyjde asi na 3,4 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist