https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-brdske-obce-nechteji-do-nove-agentury-pro-rozvoj-mistni-turistiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé brdské obce nechtějí do nové agentury pro rozvoj místní turistiky

30.11.2016 14:45 | PŘÍBRAM (ČTK)
Destinační společnosti vznikají po celé zemi a rozvíjejí je obce spolu s podnikateli a organizacemi zabývajícími se cestovním ruchem. Hlavními přínosy jsou vytvoření jednotné koncepce pro celý region a jednodušší přístup k financování
Destinační společnosti vznikají po celé zemi a rozvíjejí je obce spolu s podnikateli a organizacemi zabývajícími se cestovním ruchem. Hlavními přínosy jsou vytvoření jednotné koncepce pro celý region a jednodušší přístup k financování
Některé obce v okolí Brd nechtějí vstoupit do destinační agentury, která bude mít na starosti rozvoj turistiky v nové chráněné krajinné oblasti. Například zastupitelé Rožmitálu pod Třemšínem už tuto možnost zamítli, výhrady mají k návrhu stanov. Vadí jim mimo jiné to, že velká města mohou přehlasovat malé obce. K projektu se zřejmě nepřipojí ani městys Jince, který chce mít zatím jen status pozorovatele. Naopak starosta Dobříše Stanislav Vacek (STAN) vznik agentury podporuje.
 

Se záměrem přišlo vedení Příbrami, iniciátorem bylo podle starosty Jindřicha Vařeky (ANO) ministerstvo pro místní rozvoj. Vařeka řekl, že ho postoj obcí překvapil a bude s jejich zástupci chtít mluvit. "To, co mi říkáte, je pro mě novinka. Zatím v tom panovala jednota. Samozřejmě, že když jde do tuhého a je třeba to obhájit před zastupiteli, tak se může stát, že ta jistota se vytratí," připustil Vařeka.

"Ve stanovách je moc bodů, které se nám nelíbí," uvedl ČTK starosta Rožmitálu Josef Vondrášek (za KSČM). Vadí mu, že některé informace o společnosti jsou údajně tajné nebo na zablokovaných webových stránkách. "Mluví se tam o nějaké hospodářské činnosti. Nevím, co by obce dělaly za hospodářskou činnost, jak by docházelo k dělení výtěžku," dodal.

Starosta Jinců Josef Hála (KSČM) ČTK řekl, že stanovy destinační společnosti poslal zastupitelům, ale ještě neví, jestli je schválí. "Zatím jsme pozorovatelé," uvedl. Vstoupit do společnosti by městys mohl třeba až v březnu podle toho, jak bude agentura fungovat.

Město Dobříš zatím se vstupem souhlasilo, zastupitelé ale musejí ještě 15. prosince schválit stanovy a další podklady. "Předpokládám, že to dopadne dobře a že vstoupíme. Já bych byl rád," dodal Vacek.

Destinační společnost, jejímž členem mají být například i Vojenské lesy, bude mimo jiné získávat dotace na výstavbu parkovišť, značení přístupových cest a další infrastruktury. Podle Vařeky by mohla začít fungovat od příštího roku. "Rádi bychom ještě stihli výzvy, které budou vydány krajem v příštím roce, a ministerstvo pro místní rozvoj už výzvy i vyhlásilo. Rádi bychom ještě stihli třeba v únoru podat žádosti," uvedl. Jedním z prvních projektů by mohlo být vyznačení cyklotras. "To je konkrétní projekt, na který můžeme sehnat okamžitě peníze," míní Vařeka. Poukázal na to, že žádat musí podle podmínek ministerstva pro místní rozvoj právě destinační společnost.

Financování společnosti bude zajištěno zejména z členských vkladů, fondů EU, příspěvků krajů a veřejné správy. Města by měla za každého obyvatele přispívat ročně 20 korun. Velikost příspěvku bude odpovídat i počtu hlasů z celkového kvora, které bude dáno součtem hlasů všech obcí. Právě to se ale některým starostům nelíbí. "Zatím je to postaveno tak, že když Příbram a Vojenské lesy zvednou ruku, tak ostatní tam už ani nemusejí být," namítl Vondrášek.

Destinační společnosti vznikají po celé zemi a rozvíjejí je obce spolu s podnikateli a organizacemi zabývajícími se cestovním ruchem. Hlavními přínosy jsou vytvoření jednotné koncepce pro celý region, jednodušší přístup k financování rozvoje turistiky, vytvoření značky regionu a spojení subjektů, které mají zájem o spolupráci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist