https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-lokality-np-sumava-v-lete-navstivilo-mene-turistu-nez-drive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé lokality NP Šumava v létě navštívilo méně turistů než dříve

29.12.2021 01:30 | VIMPERK (ČTK)
Například k Tříjezerní slati, která se nachází u Kvildy na Prachaticku, se přišlo podívat zhruba 35 000 lidí. Loni jich bylo téměř 65 000.
Například k Tříjezerní slati, která se nachází u Kvildy na Prachaticku, se přišlo podívat zhruba 35 000 lidí. Loni jich bylo téměř 65 000.
Foto | Pavel Špindler / Wikimedia Commons
Některé lokality v šumavském národním parku v létě navštívilo méně lidí než v minulých letech. Například k Tříjezerní slati, která se nachází u Kvildy na Prachaticku, se přišlo podívat zhruba 35 000 lidí. Loni jich bylo téměř 65 000. ČTK to řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
 

"Například návštěvnickým centrem Srní letos od června do konce srpna prošlo 61 000 lidí. Loni za stejné období jich bylo na 68 000. Pokles návštěvnosti jsme zaznamenali ale také na většině sledovaných lokalit v terénu. Třeba u Plešného jezera je nižší o zhruba 10 procent,“ uvedl Dvořák.

Podle něj za poklesem návštěvnosti stojí mimo jiné i chladnější počasí letošního léta. "Turistická sezona začala velmi opatrně v červnu, kdy se rozvolňovala opatření po jarním lockdownu. Očekávali jsme opět masivní návštěvnost, což se úplně nepotvrdilo, tedy když shrneme návštěvnost za měsíce červen až září,“ řekl.

Na druhou stranu ale mimořádný zájem šumavský park evidoval u programu průvodců divočinou. Do běžně nepřístupných míst se vydalo 1244 zájemců. „Program tak po 14 letech své existence zaznamenal nový rekord. Vedle absolutního počtu se letos povedl i rekordní počet výprav, kterých bylo 118 na celkem 36 rozličných trasách. Rekordní 96procentní obsazenost všech termínů dokazuje velký hlad po poznávání divoké přírody a jejích zákonitostí v Národním parku Šumava," uvedl koordinátor programu Josef Štemberk.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist