https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-opalovaci-kremy-obsahuji-latku-ktera-muze-poskozovat-lidskou-dna-zjistili-brnensti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé opalovací krémy obsahují látku, která může poškozovat lidskou DNA, zjistili brněnští vědci

11.6.2017 04:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Některé opalovací krémy obsahují látku ethylhexyl metoxycinamát (EHMC). Ultrafialového záření ji přeměňuje na látku, která může poškozovat DNA buněk člověka. Ilustrační snímek.
Některé opalovací krémy obsahují látku ethylhexyl metoxycinamát (EHMC). Ultrafialového záření ji přeměňuje na látku, která může poškozovat DNA buněk člověka. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | chezbeate / Pixabay
Některé opalovací krémy obsahují látku ethylhexyl metoxycinamát (EHMC). Ultrafialového záření ji přeměňuje na látku, která může poškozovat DNA buněk člověka. S tímto zásadním zjištěním přišli odborníci z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (Recetox) Masarykovy univerzity. Uvedli také, že především v opalovacích krémech se látka postupně přestává používat. Svá zjištění publikovali ve vědeckém časopise Science of the Total Environment.
 

Látka EHMC má ochraňovat před škodlivým slunečním zářením, sama však pod jeho vlivem mění prostorové uspořádání svých molekul. Dochází u ní tedy k takzvané izomerizaci, kdy izomery jsou sloučeniny se stejným počtem atomů a tedy stejnou chemickou značkou, ale s jiným prostorovým uspořádáním. Právě to může ovlivnit jejich vlastnosti. „Vlastnosti nezměněného EHMC se zkoumaly, ale biologické účinky její přeměněné formy doposud ne,“ uvedl vedoucí týmu odborníků Pavel Čupr.

Výzkumníci z Recetoxu se na ni tedy zaměřili a zjistili, že v laboratorních podmínkách vykazuje významný genotoxický efekt. „Znamená to, že může poškozovat DNA člověka, a potenciálně tak způsobit mutace v genomu, které by mohly vyvolat i závažná onemocnění,“ uvedla doktorandka Anežka Sharma, která se na výzkumu podílela.

Výsledky poukazující na tento závažný efekt vyplynuly z testů, v nichž odborníci zkoumali, jak přeměněná látka působí na spouštění mechanismů oprav poškozené DNA a také zda přímo poškozuje genetickou informaci buňky.

Genotoxicitu studovali jak na bakteriálních buňkách, tak na buňkách lidských, a to včetně kmenových buněk jater. Nejdříve měli hotové testy na bakteriích, jejichž výsledky zveřejnili. Při dalším hledání výrobků denní péče, které látku EHMC obsahují, pak zjistili, že jich na trhu postupně ubývá.

Sloučenina je obsažena nejen v opalovacích přípravcích, ale i v jiných kosmetických výrobcích, které lidé denně používají. Funguje totiž také jako ochrana proti tomu, aby nebyly produkty znehodnoceny na slunci v průběhu jejich skladování a používání. K nalezení je tedy v pleťových krémech včetně nočních, v lacích na vlasy či parfémech.

Podle Pavla Čupra výsledky zkoumání ukazují na to, že je potřeba používání této látky přehodnotit a chce se zasadit o to, aby se o výsledcích dozvěděly například i instituce Evropské unie, které se vlivem látek na člověka zabývají.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist