https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-zoo-dnes-otevrou-cast-zoo-vsak-jeste-dnes-neotevre
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé zoo dnes otevřou, některé nestihly spustit prodej vstupenek Aktualizováno

27.4.2020 00:27 | PRAHA (ČTK)
Zoo byly kvůli šíření koronaviru stejně jako další objekty a provozovny preventivně zavřené od poloviny března. / Ilustrační foto
Zoo byly kvůli šíření koronaviru stejně jako další objekty a provozovny preventivně zavřené od poloviny března. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Zlín
Část zoologických zahrad v Česku se hned dnes v pondělí 27. dubna navzdory vládnímu rozvolnění opatření proti koronaviru neotevře. Vláda podle nich rozhodla nečekaně a některé zahrady například nestihnou spustit prodej vstupenek či připravit hygienická opatření. Venkovní prostory zoo měly být otevřeny podle původního plánu vlády až 25. května a vnitřní až v červnu. Minulý čtvrtek ale vláda uvolňování omezení zrychlila, takže zoo mohou venkovní prostory otevřít 27. dubna a vnitřní 25. května.
 

Zoo byly kvůli šíření koronaviru stejně jako další objekty a provozovny preventivně zavřené od poloviny března. Ztráty kvůli uzavření za březen a duben odhadly zoo dřív asi na 100 milionů korun. Původní termíny otevření venkovních prostor v květnu a vnitřních v červnu zoo kritizovaly a žádaly vládu o dřívější termín. Náhlé oznámení kabinetu o urychlení harmonogramu otevírání minulý čtvrtek ale některé zahrady zaskočilo.

"V pondělí neotevřeme. Zoo musí nejprve předložit krizovému štábu Olomouce seznam režimových opatření a hygienických standardů. Krizový štáb zasedá až v úterý. Nehodláme to řešit za chodu zoo. Chceme, aby lidé v zoo byli v bezpečí a eliminovalo se riziko nákazy," řekla v pátek mluvčí Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce Iveta Gronská.

Hned na začátku tohoto týdne neotevře ani zoo v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Nestihne připravit on-line prodej vstupenek, řekl v pátek její ředitel Vladimír Pokorný. "Předpokládáme, že systém bude funkční koncem příštího týdne. Pokusíme se otevřít v pátek 1. května," doplnil v pátek. Ještě dodal, že vzhledem k omezení bude smět navštívit zoo denně 900 lidí.

V Ústeckém kraji se v tomto týdnu otevřou všechny tři zoologické zahrady. Dnes v pondělí zahájí provoz v omezeném režimu zoo v Děčíně, zoopark v Chomutově a ústecká zoo kvůli přípravám otevře brány v pátek 1. května, v pátek to řekli zástupci zoologických zahrad. Zoo v Ústí nad Labem otevře až 1. května, podle ředitele Romana Končela potřebuje čas i na přípravu bezpečnostních a hygienických opatření. Také ředitelka zooparku v Chomutově Věra Fryčová v pátek řekla, že vláda dala na přípravu nutných opatření k otevření málo času. Park by ale i tak chtěla otevřít už v pondělí.

Zahrady, které plánují otevřít už dnes v pondělí, pustí omezený počet lidí a vstupenky bude možno koupit jen přes internet. Jihlavská zoologická zahrada ode dneška umožní podle mluvčího zahrady Martina Maláče vstup nejvýše 1500 návštěvníků. "My to budeme dělat tak, že každý den dáme na náš e-shop volné vstupenky na další den," uvedl mluvčí. Bude jich méně než 1500, protože se musí počítat i s dětmi do tří let, které mají vstup zdarma. Otevřené budou oba vstupy do zoo, pokladní budou kontrolovat čísla objednávek, jež si musejí návštěvníci opsat nebo vytisknout z internetu. Počet návštěvníků, kteří mohou být najednou v zoo, je podle mluvčího omezený na 150 na hektar.

Zoo Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku bude otevřena rovněž ode dneška. Lidé budou moci navštívit venkovní prostory zoo a otevřené bude i africké a lví safari, kterým návštěvníci projíždějí mezi zvířaty vlastním vozem. Vstupenky si ale lidé musejí koupit předem online přes web safariparku. Pokladny v zoo otevřeny zatím nebudou, řekla mluvčí zoo Markéta Grúňová. Občerstvení v safariparku bude v prodejních automatech. Lidé musejí nosit roušky a dodržovat rozestupy. V zoo budou na několika místech stojany s dezinfekčním gelem.

Zlínská zoologická zahrada otevře ode dneška. Návštěvníci budou muset mít koupenou elektronickou vstupenku nebo předložit celoroční permanentku, sdělila v pátek mluvčí zahrady Romana Bujáčková. "K dispozici bude prozatím jen hlavní vstup. Otevřou také restaurace v areálu zoo, drobné občerstvení nabídnou formou okénkového prodeje. Areál zoo bude přístupný od 08:30 do 18:00," uvedla mluvčí.

Dnes otevírá také plzeňská zoologická zahrada. Mohou do ní ale zatím jen návštěvníci, kteří si koupili vstupenky v on-line prodeji. "Nejpozději od středy by měl být umožněn i vstup na permanentky. Pokladny jsou v souladu s vládou určenými podmínkami uzavřené. Zoo dosud vstupenky elektronicky neprodávala, systém se podařilo spustit o víkendu," řekl to ředitel Jiří Trávníček.

Zoopark Zájezd také otvírá ode dneška. Provozovatelé nyní řeší způsob prodeje vstupenek, který má být podle vládního nařízení elektronický. U vchodu do zooparku bude návštěvníkům k dispozici dezinfekce, řekl v sobotu Daniel Koleška ze Zooparku Zájezd. Absence návštěvníků přinesla soukromé zoo finanční potíže, protože příjmy ze vstupného jsou jedním z jejích hlavních zdrojů peněz. Pomohla řada lidí, a to například adopcí zvířat.

Po zmírnění vládních opatření dnes ze zoologických zahrad v Jihomoravském kraji otevřela jen brněnská zoo, uzavřené ale zůstaly vnitřní expozice. "Počínaje dneškem máme otevřeno. Největší změna spočívá v tom, že teď je nutné koupit si vstupenku on-line, nejdou koupit vstupenky přímo na místě. Je nutné nejdříve jít na portál, kde se prodávají a tam si ji pořídit. Zakoupit lze samozřejmě základní vstupné, pro studenty, seniory a rodinné vstupné," uvedl dnes mluvčí brněné zoo Michal Vaňáč.

Zoo ve Vyškově a v Hodoníně zatím nesplňují podmínky pro otevření, plánují ho v blízkých dnech, řekli to dnes představitelé zahrad. Na webu Zoo Hodonín stojí, že zařízení zatím nesplňuje všechny podmínky pro znovuotevření. "Usilovně pracujeme na tom, abychom mohli zoo zpřístupnit co nejdříve. Počítáme s otevřením v řádu několika dnů," uvedla dnes hodonínská zoo na svém webu. Vyškovský zoopark bojuje především s on-line vstupným. "Podmínky otevření zatím nesplňujeme, nemáme zajištěný on-line prodej vstupného. Pracujeme ale na tom, rádi bychom otevřeli k 1. květnu," řekla dnes ředitelka zařízení Dagmar Nepeřená.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist