https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekteri-chovatele-nevysetruji-podezrely-skot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Někteří chovatelé nevyšetřují podezřelý skot

12.10.2001 17:30 | PRAHA (ČIA)
Statut chovů prostých nákaz hospodářských zvířat nemůže Státní veterinární správa ČR (SVS) udělit v případech, neprokáží-li chovatelé vyšetření teoreticky podezřelých zvířat. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
 

Podle mluvčího to platí například o brucelóze skotu, která působí nakažlivé zmetání (předčasné porody) skotu a je přenosná i na člověka, u kterého se stejně jako u zvířat projevuje potraty. "Každý chovatel má tedy povinnost nechat vyšetřit na brucelózu každý podezřelý kus - vyplývá to i z veterinárního zákona a každoročního Věstníku Ministerstva zemědělství," uvedl Duben.

Vyšetření přitom chovatele nic nestojí - podle Dubna je hrazeno z rozpočtu SVS. "Inspektoři okresních veterinárních správ však zjišťují, že kupodivu existují chovy, kde již roky nebyla žádná zmetající kráva podrobena vyšetření, popřípadě těchto vyšetření bylo neúměrně málo a přitom mají některé statut brucelózy prostý. Těžko obstojí argument, že žádné krávy v chovu nezmetaly, když je možné se o opaku snadno přesvědčit v evidenci, kterou chovatel musí vést," konstatoval Duben.

Ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský proto podle Dubna upozorňuje všechny okresní veterinární správy, aby v případě uvedených zjištění na místě odebrali chovům osvědčení o tom, že chov je prostý nákaz.

Brucelóza se podle Dubna v ČR vyskytla naposledy v roce 1964, od té doby je ČR této nákazy prostá a v současné době žádá EU v rámci předvstupních jednání, aby byla Evropskou komisí v okamžiku vstupu uznána jako země prostá tuberkulózy, leukózy skotu a brucelózy skotu. V případě brucelózy je pak povinností dokladovat právě to, že vyšetřují na brucelózu všechny krávy, které zmetají - předčasně porodí.

"Je jasné, že potvrzení statutu "prostoty", které není doloženo nezbytným vyšetřováním všech teoreticky nemocných zvířat ve všech případech, nejen v případě brucelózy, je zcela bezcenné," zdůraznil Duben.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist