https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekteri-lide-z-kanku-u-kutne-hory-zvazuji-zalobu-kvuli-arzenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Někteří lidé z Kaňku u Kutné Hory zvažují žalobu kvůli arzenu

4.11.2016 07:42 | KUTNÁ HORA (ČTK)
Někteří lidé z kutnohorské místní části Kaňk zvažují podle starosty Martina Starého (Kutnohorská změna) žalobu kvůli arzenu. Údajně je při pořizování nemovitostí o jeho výskytu nikdo neinformoval a oni se cítí být ohroženi na zdraví a nemohou využívat své domy, jak by si přáli. Nejvíc by uvítali, kdyby jejich domy vykoupil stát, protože jde podle nich o zmařenou investici. Stěžovatelé se obrátili na radnici, ta jim ale nemůže nijak pomoci, řekl včera Starý novinářům.
 

Připomněl, že arzen je pozůstatkem středověké důlní činnosti a město v této lokalitě řeší zajištění hlušinových hald.

"Stěžují si, že mají obsah arzenu v moči, ve vlasech, v krvi, že nemohou pěstovat nic na zahrádce," uvedl Starý. Podle něj dával k situaci na Kaňku v minulosti vyjádření odbor regionálního rozvoje, majitelé domů ale tvrdí, že jim nikdo nic neřekl. Na výskyt arzenu podle radnice upozorňuje také 12 let stará analýza rizik.

Starosta si neumí příliš představit, proti komu by případná žaloba měla směřovat. Podotkl, že původce haldy ze středověku už nelze pohnat k odpovědnosti. Je otázkou, zda nese nějaký díl viny stát, kraj, bývalý okresní úřad nebo město. Teoreticky by podle něj mohl být žalován i předchozí majitel nemovitosti, pokud dal současným vlastníkům při prodeji špatné informace.

Plno starousedlíků je podle Starého rozzlobených na to, že město chce haldy zajišťovat, protože si prý na dosavadní stav zvykli. "Někdo to neřeší vůbec, ale jsou samozřejmě lidé, kteří ta rizika chápou jinak a mají obavy," podotkl starosta.

Město má území upravit na podnět hygieniků, kterým vysoký obsah arzenu vadí. Na zajištění jedné haldy už dostalo část peněz od ministerstva průmyslu. "Teď se dělá výběrové řízení, aby se do konce roku, respektive začátku příštího udělaly nějaké přípravné práce, dělá se na tom projektu, je zažádáno o druhou část peněz," uvedl starosta. Výsledkem má být betonová zeď podél silnice, za níž budou vrstvy až ke koruně haldy.

"Nahoře budou muset být vykácené stromy a hrana se bude muset strhnout, aby byla pozvolnější," dodal Starý.

Bývalá hornická osada Kaňk leží tři kilometry severně od Kutné Hory a je jednou z jejích místních částí. Vznikla v druhé polovině 13. století v souvislosti s objevem rozsáhlých nalezišť stříbra a mědi. Těžba také dala Kaňku jméno, neboť německý název Gang znamená mimo jiné důlní chodbu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist