https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekvalitni-orna-puda-by-se-mela-premenit-na-louky-lesy-a-mokrady-rika-vladni-odbornik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekvalitní orná půda by se měla přeměnit na louky, lesy a mokřady, říká vládní odborník

11.5.2017 11:20 | PRAHA (ČTK)
Současný systém s velkou plochou orné půdy má negativní dopady na životní prostředí, stát by tak měl podpořit přetvoření části orné půdy například na mokřady.
Současný systém s velkou plochou orné půdy má negativní dopady na životní prostředí, stát by tak měl podpořit přetvoření části orné půdy například na mokřady.
Foto | Larry / Flickr
Strategický rámec Česka do roku 2030 nepřímo podporuje celkový úbytek orné půdy. Mělo by jít o nekvalitní ornici, která nepřináší vysoké výnosy. Na dotaz ČTK to řekl pracovník odboru udržitelného rozvoje úřadu vlády Aleš Kuták, který je za danou část rámce odpovědný. Naopak by podle něho mělo přibýt lesů, luk a půdy v ekologickém režimu. Materiál už v dubnu schválila vláda. Měly by se jím řídit veškeré státní organizace i samosprávné celky.
 

Kuták tvrdí, že současný systém s velkou plochou orné půdy má negativní dopady na životní prostředí, stát by tak měl podpořit přetvoření části orné půdy například na mokřady.

"Co se týče orné půdy, jsme země s velmi vysokým procentem zornění, přes 70 procent naší zemědělské půdy tvoří pole. To s sebou nese velkou intenzitu zemědělství. Vytvořili jsme zemědělský systém, který je velmi náročný na dotace a má značně negativní dopady pro životní prostředí," uvedl Kuták.

Podle něj by se měla orná půda nejen zatravňovat a zalesňovat, ale také přetvářet na mokřady. Půjde hlavně o půdu, na níž úroda již v současné době není vysoká a která se tak na ornou nehodí. "Mělká půda, erodované půdy na strmých svazích, podmáčené půdy a tak podobně. Jsou to obecně půdy s nižší úrodností," dodal Kuták.

Aleš Kuták (na snímku) tvrdí, že současný systém s velkou plochou orné půdy má negativní dopady na životní prostředí, stát by tak měl podpořit přetvoření části orné půdy například na mokřady.
Aleš Kuták (na snímku) tvrdí, že současný systém s velkou plochou orné půdy má negativní dopady na životní prostředí, stát by tak měl podpořit přetvoření části orné půdy například na mokřady.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

Stát by měl také podle Strategického rámce pokračovat s podporou převodu orné půdy do režimu ekologického zemědělství. V současnosti jsou v něm jen zhruba dvě procenta české orné půdy. Bude ale záležet i na nastartování vyššího odbytu biopotravin. Průměrný Čech si ročně nakoupí biopotraviny za méně než 200 korun, celkový podíl na spotřebě je nižší než 0,8 procenta. Nejvíce lidé kupují mléko a mléčné výrobky, hotové pokrmy, ovoce a zeleninu.

Kuták je bývalý náměstek ministra životního prostředí, který byl ve funkci za ministrů Martina Bursíka (tehdy SZ), Ladislava Mika a Jana Dusíka.

Přečtěte si více o dokumentu Česká republika 2030.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist