https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalni-lov-slonu-stoji-afriku-25-milionu-dolaru-rocne-na-prijmech-z-turismu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nelegální lov slonů stojí Afriku 25 milionů dolarů ročně – na příjmech z turismu

3.11.2016 01:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle vědců má ochrana slonů ekonomický smysl. Kvůli pytláctví ztrácí Afrika 25 milionů dolarů ročně z příjmů z turismu.
Podle vědců má ochrana slonů ekonomický smysl. Kvůli pytláctví ztrácí Afrika 25 milionů dolarů ročně z příjmů z turismu.
Na 25 milionů ročně vyčíslili vědci ekonomickou ztrátu z ušlých příjmů z turismu. Příčinou je kvetoucí nelegální lov slonů. Informoval o tom časopis Nature Communications.
 

Z porovnání této ztráty a nákladů na zastavení mizení sloní populace podle vědců vychází záchrana slonů jako ekonomicky výhodné řešení.

Na studii se podíleli jak ochranáři z WWF, tak vědci z vermontské a cambridgské univerzity. Jedná se o první celokontinentální zhodnocení ekonomických ztrát, které nelegální lov chobotnatců přináší jen na turistickém ruchu.

„Vždycky tu byly silné etické a morální důvody k ochraně slonů, ale ne každý se s nimi ztotožní,“ říká Robin Naidoo z WWF, který studii vedl. „Náš výzkum ukazuje, že investice do ochrany slonů je chytré ekonomické řešení pro řadu afrických zemí.“

Pytláci zabijí mezi 20 a 30 tisíci africkými slony ročně. Důvodem jsou sloní kly, které jsou cennou složkou východní medicíny. Kvůli získávání a pašování slonoviny vznikl organizovaný zločin. Během posledních deseti let se populace slonů afrických smrskla o dvacet procent.

Podle vědců se ukázalo, že ztráta příjmů z turismu převyšuje nezbytné náklady k zastavení pytláctví. „Ochrana slonů se prostě vyplatí a má ekonomický smysl,“ říká Andrew Balmford z Univerzity v Cambridge. Za každý dolar investovaný do ochrany slonů, se podle vědců vrátí zpět 1,78 dolarů v příjmech z turismu.

Vědci poukazují na to, že v některých afrických zemích, kde není turismus tak rozvinutý, bude nutné použít jiné než ekonomické argumenty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist