https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalni-obchod-se-zviraty-v-indonesii-stale-pokracuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nelegální obchod se zvířaty v Indonésii stále pokračuje, tvrdí ochránci

2.9.2017 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nelegální obchod se zvířaty je velký problém Indonésie. Uvádí se, že zaznamenané případy zabavení zvířat a jejich částí představují pouze 10 % celkového ilegálního obchodu. / Na obrázku je outloň váhavý nabízený k prodeji na trhu se zvířaty na Sumatře.
Nelegální obchod se zvířaty je velký problém Indonésie. Uvádí se, že zaznamenané případy zabavení zvířat a jejich částí představují pouze 10 % celkového ilegálního obchodu. / Na obrázku je outloň váhavý nabízený k prodeji na trhu se zvířaty na Sumatře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | František Příbrský / The Kukang Rescue Program
Nelegální obchod se zvířaty je velký problém Indonésie. Řízené odlesňování hlavně díky palmě olejné otevírá vzdálené a dříve nedostupné oblasti pralesa, ze kterých pod rukama pytláků mizí poslední zbytky populací divokých zvířat. Většina ilegálního obchodu se odehrává “za zavřenými dveřmi“ a většinou až náhoda poodhalí, jak velký dopad tento obchod může mít na přežití úchvatných zvířat, která stále ještě žijí v tropických deštných pralesích celého světa. Informovala o tom Kateřina Holubová, tisková mluvčí The Kukang Rescue Program.
 

Ilegální obchod v Indonésii

Podle Interpolu představují zaznamenané případy zabavení zvířat a jejich částí pouze 10 % celkového ilegálního obchodu. Příklady ilegálního obchodu z nedávné minulosti:

15. 7. 2015 měli pytláci na korbě náklaďáku více vzácných želv, než kolik si vědci mysleli, že jich ve volné přírodě žije. Zabavilo se 4000 kriticky ohrožených želv filipínských, číslo přesahovalo o 1000 kusů počet jedinců, který dle odhadů biologů měl přežívat ve volné přírodě.

28. 4. 2015 bylo zabaveno pět tun mražených luskounů, 77 kilogramů šupin luskounů a 96 živých luskounů v Medanu na Sumatře. Zásilka obsahovala kriticky ohrožené luskouny a části jejich těl byla určena pro čínský obchod s tradiční medicínou. Její odhadovaná hodnota se vyšplhala na 1,8 milionu amerických dolarů.

30. 11. 2013 bylo zabaveno 238 outloňů váhavých na cestě ze Sumatry na jávský trh s divokými zvířaty. Tato ohromná zásilka outloňů v hrozném zdravotním stavu dokazuje, že tito chránění a ohrožení tvorové jsou nadále jedním z nejprodávanějších primátů v Indonésii.

Jedním z hlavních důvodů, proč tento nelegální obchod se zvířaty stále roste, je vzácné vymáhání zákonů na ochranu zvířat. A právě posledně zmínění outloni a vymáhání zákonů na ochranu zvířat je oblast, na kterou se zaměřila česká nezisková organizace The Kukang Rescue Program.


O kampani The Kukang Rescue Program

Kukang je indonéský název chráněného druhu poloopice outloně váhavého, který se přirozeně vyskytuje v oblasti severní Sumatry. Cílem záchranného programu je ochrana tohoto druhu v Indonésii. Outloni jsou v Indonésii nejvíce ohrožovány nelegálním obchodem, kdy jsou prodávány převážně jako domácí “mazlíčci“. Záměrem programu je oslabení nelegálního obchodu s chráněným a ohroženým outloněm váhavým v regionu Severní Sumatra. Češi se v Indonésii snaží minimalizovat fyzické i psychické utrpení jedinců v absolutně neodpovídajících podmínkách zvířecích trhů. Záchranný program by měl ztížit lovcům a pašerákům možnost volně prodávat outloně, rozšířit povědomí o ochraně outloňů mezi širokou veřejnost a zároveň zajistit odchyceným zvířatům odpovídající péči s cílem dostat poloopice zpátky do volné přírody. Více informací o programu najdete na webu.

Od roku 2016 na Sumatře probíhá osvětová kampaň nazvaná “Plán na ochranu outloňů v provincii severní Sumatra pomocí zvyšování podvědomí široké veřejnosti o ilegálním obchodu se zvířaty.“ Dále probíhá internetová kampaň "I Am Not Your Toy!" (v překladu "Nejsem tvoje hračka!“), což je další aktivita záchranného programu The Kukang Rescue Program. Tato celosvětová kampaň je zaměřena proti popularizaci outloňů jako domácích mazlíčků na internetu. Více informací o kampani najdete na webu, na youtube.com, nebo na facebooku.com.

Přečtěte si článek Otevření anglicko-environmentální školy na Sumatře je krokem k ochraně ohrožených outloňů a dalších živočichů


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist