https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalni-skladka-chemikalii-v-budcevsi-odstranena-za-2-6-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nelegální skládka chemikálií v Budčevsi odstraněna za 2,6 milionu korun

5.11.2019 00:11 | BUDČEVES (ČTK)
Město Jičín dalo ve druhé polovině října odstranit 49 plastových kontejnerů s chemikáliemi, které byly na konci září nelezeny v Budčevsi nedaleko Jičína. / Ilustrační foto
Město Jičín dalo ve druhé polovině října odstranit 49 plastových kontejnerů s chemikáliemi, které byly na konci září nelezeny v Budčevsi nedaleko Jičína. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Město Jičín dalo ve druhé polovině října odstranit 49 plastových kontejnerů s chemikáliemi, které byly na konci září nelezeny v Budčevsi nedaleko Jičína. Specializované firmě za odvoz a likvidaci chemikálií zaplatí asi 2,6 milionu korun bez DPH. Včera to řekl mluvčí radnice Jan Jireš. Likvidaci sudů by měl zaplatit původce nelegální skládky, který ale dosud nebyl nalezen. Odstranění skládky na sebe vzal Jičín jako obec s rozšířenou působností.
 

Chemici v laboratoři zjistili, že v kontejnerech byla směs látek obsahující síru, vápník a železo. Do půdy ani do okolí skládky žádné chemikálie z kontejnerů neunikly. Policie k případu uvedla, že zjistila nájemce pozemku a zatím pracuje s verzí, že by mohlo jít o nedbalostní trestný čin. "Případ dál vyšetřujeme, byl k němu přizván znalec," řekl včera mluvčí jičínské policie Aleš Brendl. Přesné určení právní kvalifikace podle něj bude možné až po znaleckém zkoumání.

Město Jičín nyní bude jednat o proplacení nákladů na likvidaci skládky s Královéhradeckým krajem. "Budeme kraj žádat o proplacení nákladů ze zvláštního fondu na odstraňování ekologických havárií," uvedl Jireš.

Nádoby, každá o obsahu 1000 litrů, byly schované pod vrstvou slámy na zahradě za roubeným domkem. Podle policie tam mohly být i rok. Na kontejnery upozornil anonym, který zavolal jičínské celníky. Hasiči dříve uvedli, že se v kontejnerech jsou většinou žíravé látky používané průmyslově k povrchové úpravě kovů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist