https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemak-muze-za-mesic-prijit-o-pozemky-na-borskych-polich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nemak může za měsíc přijít o pozemky na Borských polích

3.9.2001 18:59 | PLZEŇ (ČIA)
Mexické firmě Nemak, která chtěla v Plzni stavět továrnu na výrobu hliníkových dílů automobilových motorů, zbývá už jen měsíc do ztráty pozemků na Borských polích. Plzeňský primátor přitom už chtěl návrh a zrušení rezervace na zablokovaných 30 hektarů podat již v závěru uplynulého týdne.
 

"Dal jsem na jaře vedení Nemaku slib, že pozemky pro firmu podržíme do jednání zastupitelů začátkem října, pokud samo neoznámí odchod dříve. Vzhledem k řadě aktivit Nemaku v dalších městech jsem ale považoval další rezervaci za zbytečnou. Zeptal jsem se tedy, zda máme čekat až na říjnový termín a odpověď zněla, že ano," uvedl dnes Šneberger. Podle primátorovy odpovědi vedení Nemaku stále trvá na tom, že má zájem v Plzni investovat. Uvažuje ale zřejmě i o možnosti změnit svůj investiční záměr nebo přijít s jiným.

Nemak na jaře pozastavil veřejné projednávání vlivu stavby na životní prostředí (EIA) s žádostí o garance, že proti němu přestanou vystupovat ekologičtí aktivisté. To vedení města poskytnout nemohlo, a tak Nemak začal jednat o umístění továrny v dalších regionech a městech. V ČR má zřejmě největší naděje v Mostě, jedná ale údajně také v Maďarsku a ve východní části SRN. Nemak v Plzni chtěl zaměstnat 1300 lidí. Jeho investice představovala šest miliard korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist