https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemcov-presla-chut-na-pivo-kvoli-vratnym-plechovkam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nemcov prešla chuť na pivo kvôli vratným plechovkám

29.4.2003 16:53 | BERLÍN (SITA/Reuters)
Predaj piva v Nemecku, ktoré je tretím najväčším výrobcom tohto moku na svete, sa v prvom štvrťroku znížil o 9,1 percenta. Ide o najvýraznejší prepad za posledných najmenej 50 rokov. Spolkový štatistický úrad v utorok uviedol, že v prvých troch mesiacoch sa v Nemecku predalo 21,8 milióna hektolitrov piva oproti 24 miliónom v rovnakom období roku 2002. Ide o najväčší pokles prinajmenšom od roku 1950, keď sa údaje začali sledovať.
 

Výrobcovia piva pripisujú tento prepad zavedeniu vratnej zálohy vo výške 25 centov na plechovky od piva. Cieľom tohto opatrenia, ktoré platí od januára, je zvýšiť podiel recyklovaných obalov. "Pokles predaja piva spôsobila nová záloha na plechovky od piva," povedal Jürgen Schillinger, riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou z nemeckej divízie koncernu Interbrew.

Zákazníci musia v súčasnosti vracať prázdne plechovky tam, kde pivo kúpili, čo ich od kúpy môže často odradiť. Celoštátny systém výkupu plechoviek by mal začať fungovať ešte v tomto roku. "Zavedením celoštátneho výkupu sa situácia zlepší, ale až budúcnosť ukáže, či sa odvetviu podarí získať späť stratené pozície," dodal Schillinger.

Napriek dramatickému prepadu celkového predaja stúpol vývoz nemeckého piva do ďalších krajín Európskej únie (EÚ) v prvom štvrťroku o 1,9 percenta na 1,7 milióna hektolitrov. Export do krajín mimo EÚ sa zvýšil o 7,2 percenta na 0,6 milióna hektolitrov.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist