https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-laborator-definitivne-potvrdila-vyskyt-bse-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá laboratoř definitivně potvrdila výskyt BSE v ČR

14.6.2001 12:11 | PRAHA (ČIA)
Referenční laboratoř v německém Tübingenu potvrdila pozitivní výsledek testů metodou Western-Blot, podle kterých se v případě pětileté krávy z chovu ZD Dušejov vyskytla v ČR poprvé nemoc šílených krav - BSE. Informoval o tom na dnešní tiskové konferenci ministr zemědělství Jan Fencl.
 

V postiženém chovu bude podle ministra utraceno celkem 139 zvířat, z toho 136 kusů jsou věkové vrstevnice nakažené krávy a tři kusy jsou její potomci. Všechny kusy budou podle Fencla utraceny a vyšetřeny. Ty z nich, u kterých bude výsledek testu negativní, budou uloženy do země na vybraném zahrabovišti, případné pozitivně testované kusy budou spáleny. Likvidace části chovu se uskuteční v pátek 15. června.

Náklady spojené s plošným vyšetřováním veškerého skotu nad 30 měsíců věku a oddělení a likvidace specifického rizikového materiálu z jatečných zvířat zaplatí podle Fencla stát. Ministr totiž ve středu 13. června požádal vládu o souhlas s novelou zákona o Pozemkovém fondu, z jehož prostředků by se mělo uvolnit 155 milionů korun na testace a 25 milionů korun na oddělené zpracování rizikového materiálu a následné jeho zničení. "Vláda mě jednohlasně podpořila," zdůraznil Fencl s tím, že příslušný materiál je již na cestě do Parlamentu, který by se měl jeho schválením urychleně zabývat na svém nejbližším zasedání koncem tohoto měsíce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist