https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-organizace-podezriva-bmw-z-manipulaci-s-emisemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá organizace podezřívá BMW z manipulací s emisemi

5.12.2017 12:42 | PRAHA (ČTK)
Testování ukázalo, že BMW 320d v laboratoři bez problémů splňuje normu euro 6, ve skutečném provozu produkuje ale násobně více oxidů dusíku (na ilustračním snímku BMW 320d).
Testování ukázalo, že BMW 320d v laboratoři bez problémů splňuje normu euro 6, ve skutečném provozu produkuje ale násobně více oxidů dusíku (na ilustračním snímku BMW 320d).
Německá organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe dnes vyjádřila podezření, že také automobilka BMW využívá software pro manipulaci s emisemi. Velmi silné indicie pro to podle ní poskytly testy vozu BMW 320d, které uskutečnila spolu s magazínem WISO veřejnoprávní televize ZDF. BMW striktně odmítla, že by s emisemi manipulovala.
 

Testování ukázalo, že BMW 320d v laboratoři bez problémů splňuje normu euro 6, ve skutečném provozu produkuje ale násobně více oxidů dusíku. Zatímco v laboratoři emise dosahovaly 27,6 miligramu oxidů dusíku na kilometr, a vešly se tak s přehledem do limitu 80 miligramů, ve skutečném provozu stouply v průměru na 212 miligramů.

"Výsledky měření představují jasné indicie pro to, že software motoru obsahuje nepřípustné zařízení, které vypíná (čištění)," uvedl dnes na tiskové konferenci v Berlíně šéf Deutsche Umwelthilfe Jürgen Resch. Testovaný automobil podle něj při otáčkách vyšších než 2000 za minutu redukuje čištění emisí a kolem 3500 otáček za minutu ho vypíná. To má organizace za naprosto nepřijatelné.

Deutsche Umwelthilfe výsledky měření předala německým úřadům. Očekává, že je přezkoumají a případně danému typu vozu odeberou povolení k provozu.

Skandál s emisemi se dosud týkal zejména koncernu Volkswagen, který do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software, jenž umožňuje manipulovat s emisemi tak, že jich auta při jízdě produkují výrazně více než při kontrolních testech.

Automobilka BMW dnes odmítla, že by používala podobné metody. "Rozhodně se bráníme proti vzneseným obviněním a odmítáme je. Vozidla skupiny BMW nejsou manipulovaná," uvedl v tiskovém prohlášení člen představenstva automobilky Klaus Fröhlich, podle něhož to znovu a znovu dokázaly testy po celém světě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist