https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-policie-pokracuje-ve-vyklizeni-lutzerathu-aktiviste-nechteji-odejit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá policie pokračuje ve vyklízení Lützerathu, aktivisté nechtějí odejít Aktualizováno

12.1.2023 10:38 | BERLÍN (ČTK)
Německá obec Lützerath před demolicí kvůli těžbě uhlí.
Německá obec Lützerath před demolicí kvůli těžbě uhlí.
Foto | Arne Müseler pro Dokumentation Garzweiler / Wikimeda Commons
Stovky německých policistů dnes ráno opět vstoupily do osady Lützerath, kterou vyklízejí kvůli plánovanému rozšíření těžby uhlí. Osadu, kterou čeká zboření, obsadili klimatičtí aktivisté a odmítají ji opustit. S vyklízením začala policie ve středu, kdy také čelila útokům demonstrantů, situace se ovšem postupně uklidnila. Policie je prozatím s rychlostí postupu spokojená, stále ale nedokáže odhadnout, kdy by zásah mohl skončit. Ve středu naznačila, že by akce mohla trvat i týdny.
 

Energetická společnost RWE, která provozuje nedaleký hnědouhelný důl Garzweiler a která chce těžbu rozšířit i na Lützerath, mezitím dokončila výstavbu plotu kolem osady. Lützerath je tak vyznačen jako firemní areál, do kterého je zapovězen vstup. Plot je dvojitý a vytvořeným koridorem procházejí hlídkující policisté. Policie do Lützerathu nikoho nepouští, osadu je možné jen opustit. Policisté také opakovaně vyzývají aktivisty, aby odešli, pokud se chtějí vyhnout právnímu postihu.

Ve středu policisté začali likvidovat přístřešky v ulicích a odvádět demonstranty, kteří jsou zavěšeni na sloupech, stromech a dalších konstrukcích. Řada protestujících je ale stále zavěšena na lanech, která jsou vzájemně propojena, což zásah komplikuje. Policisté rovněž začali vyklízet domy a haly. Dnes ráno s pomocí beranidla vnikli do jednoho ze statků, kde se aktivisté zabarikádovali.

Cášská policie, která operaci zajišťuje, sdělila, že dnes se v Lützerathu začalo s kácením stromů a demolicí některých staveb. K zemi šlo několik stromů a také konstrukcí v jejich korunách. Aktivisté, jak ČTK řekla česká demonstrantka v regionu, se snaží získat čas, neboť na konci února v Německu končí sezona kácení. Pokud by RWE nemohla stromy vykácet, zdrželo by to demolici osady a rozšiřování dolu o měsíce.

V Lützerathu demonstranti vybudovali řadu překážek, aby postup policie co nejvíce zpomalili. Uvádějí také, že pod osadou jsou vyhloubeny tunely, kde se mohou aktivisté skrývat. "Máme informace o jednom údajném podzemním zařízení pod Lützerathem. Pravdivost této informace prověřujeme," uvedla policie.

Středeční začátek zásahu provázely násilnosti, kdy aktivisté házeli na policisty kamení, dělobuchy a také zápalné lahve. Vláda spolkového kancléře Olafa Scholze útoky odsoudila. Situace se ještě ve středu dopoledne uklidnila, nadále ale zůstává napjatá.

Protesty proti demolici se nekonají jen v Lützerathu, ale také v jeho okolí. Dnes byly navíc svolány protesty do několika měst. V Düsseldorfu vnikli aktivisté do ústředí ekologické strany Zelení, kde žádali zastavit demolici a dožadovali se setkání se zelenou ministryní energetiky Severního Porýní-Vestfálska Monou Neubaurovou. Aktivisté označili Zelené za příznivce uhlí, neboť s těžbou strana souhlasila.

Osadu Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku tvoří několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Původní obyvatelé se postupně vystěhovali.

Loni v říjnu se spolková vláda, vláda Severního Porýní-Vestfálska a energetická společnost RWE dohodly na prodloužení chodu uhelných elektráren výměnou za urychlení odklonu od uhlí. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck, který je členem Zelených, tehdy uvedl, že uhlí pod Lützerathem je třeba vytěžit. Dodal také, že likvidace dalších obcí už v plánu není.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist