https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-policie-vyklidila-dva-tabory-aktivistu-v-rynskem-reviru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá policie vyklidila dva tábory aktivistů v rýnském revíru

25.10.2018 10:55 | PRAHA (ČTK)
Německá policie v noci na dnešek a během dnešního rána vyklidila dva tábory odpůrců těžby hnědého uhlí v rýnském revíru.  Na snímku odpůrci těžby přenášejí kládu.
Německá policie v noci na dnešek a během dnešního rána vyklidila dva tábory odpůrců těžby hnědého uhlí v rýnském revíru. Na snímku odpůrci těžby přenášejí kládu.
Německá policie v noci na dnešek a během dnešního rána vyklidila dva tábory odpůrců těžby hnědého uhlí v rýnském revíru. Informovala o tom agentura DPA.
 

Několik desítek aktivistů opuštěné domy ve vsi Manheim, která patří k městu Kerpen a má být zbořena kvůli těžbě hnědého uhlí, obsadilo už minulý týden a odmítalo je opustit. Koncern RWE, kterému patří přilehlý důl, na ekologické aktivisty podal trestní oznámení. Protestující na opuštěné domy pověsili transparent s nápisem "Manheim přežije, Hambi (Hambašský les) přežije,".

Policie vyklidila také protestní stanový tábor, který u nedalekého Hambašského lesa na pozemku patřícím koncernu RWE obývala asi stovka aktivistů. Policie některé z nich odnášela vsedě. Podle policejní mluvčí vše šlo do značné míry v klidu, strážci zákona narazili jen na pasivní odpor. Jeden z nich utrpěl lehčí zranění.

Ve sporech mezi ekologickými aktivisty a společností RWE jde o osud Hambašského lesa. Ten měl kdysi rozlohu 4100 hektarů, nyní z něj zbylo posledních 100 hektarů. Rostou v něm stovky let staré duby a buky. V Německu platí za symbol odporu vůči těžbě hnědého uhlí, které je v Německu stále hlavní surovinou při výrobě elektrické energie. Soud začátkem měsíce nařídil kácení pralesa pozastavit.

Němečtí ekologičtí aktivisté plánují v rýnském revíru další protestní akce, jako jsou blokády železničních kolejí, příjezdových cest nebo důlních bagrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist