https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecke-automobilce-daimler-hrozi-pokuta-kvuli-emisni-afere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německé automobilce Daimler hrozí pokuta kvůli emisní aféře

20.2.2019 19:40 | STUTTGART (ČTK)
Automobilový koncern Daimler, výrobce vozů Mercedez-Benz, je ve vyšetřování manipulacím při měření emisí naftových vozů.
Automobilový koncern Daimler, výrobce vozů Mercedez-Benz, je ve vyšetřování manipulacím při měření emisí naftových vozů.
Foto | Bogdan Tapu / Flickr
Německá prokuratura zahájila přestupkové řízení s automobilovým koncernem Daimler v souvislosti s údajnými manipulacemi při měření emisí naftových vozů. Nové řízení zkoumá podezření, že vedení podniku tyto manipulace umožnilo porušením svých kontrolních povinností. Jeho výsledkem může být vysoká peněžní pokuta, uvedla agentura DPA.
 

Podle agentury Reuters není zatím jasné, jak velký finanční postih výrobci automobilů Mercedes-Benz hrozí. Německý konkurent Volkswagen kvůli emisnímu skandálu dostal loni v červnu pokutu jednu miliardu eur (25,7 miliardy Kč). Prokuratura totiž dospěla k závěru, že firma se dopustila pochybení při dohledu nad činností divize pro vývoj motorů.

Emisní skandál začal v září 2015, když Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Na jaře 2017 německé úřady v souvislosti s emisním skandálem zahájily trestní vyšetřování některých zaměstnanců Daimleru kvůli podezření z podvodu a klamavé reklamy. "Nyní jsme rovněž iniciovali řízení proti Daimleru jakožto firmě," uvedl mluvčí prokuratury. Na rozdíl od trestního řízení, které může být namířeno jen proti osobám, může být přestupkové řízení namířeno i proti podnikům.

Loni v červnu německé ministerstvo dopravy oznámilo, že zhruba 774.000 automobilů Mercedes-Benz v Evropě je vybaveno nepřípustným softwarem pro regulaci emisí. Emise naftových automobilů Mercedes-Benz nyní vyšetřují také úřady ve Spojených státech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist