https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-od-septembra-spoplatni-pouzivanie-dialnic-nakladnymi-autami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo: Od septembra spoplatní používanie diaľnic nákladnými autami

27.2.2003 16:37 | BRATISLAVA (SITA)
Nemecká vláda schválila v stredu plány na zavedenie cestnej dane pre vozidlá prevážajúce ťažký náklad od septembra tohto roku, a to aj napriek obavám zo strany Európskej komisie (EK), informuje dánsky denník Berlingske Tidende. Podpredsedníčka EK pre dopravu a energetiku Loyola de Palacio už predtým vyhlásila, že plánované poplatky by mohli byť príliš vysoké, hoci nemecká diaľničná sieť je už dokončená.
 

Vozidlá nad 12 ton budú musieť platiť od 10 do 17 stotín každého kilometra, ktorý prejdú po nemeckých diaľniciach, čo by od roku 2004 mohlo do pokladnice priniesť až 3,5 miliardy eur, píše Süddeutsche Zeitung. Množstvo otázok týkajúcich sa voľného pohybu tovaru a služieb vo vnútri Európskej únie (EÚ), ktorých sa dotkne rozhodnutie Nemecka zostáva nezodpovedaných. Tieto oblasti budú témou piatkového stretnutia medzi predstaviteľmi EÚ a nemeckej vlády. Odpor zo strany kamiónových prepravcov a niektorých poslancov Bundestagu môže spôsobiť, že sa začiatok platnosti oddiali.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist